540.000 KM ZA BIZNISE ŽENA IZ MARGINALIZIRANIH GRUPA


540.000 KM ZA BIZNISE ŽENA IZ MARGINALIZIRANIH GRUPA


Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene iz Berkovića, Lukavca, Istočne Ilidže, Foče, Novog Grada,.Živinica, Žepča, Lopara,i Prozor-Rame. 


USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji sa devet lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini osigurao je oko 540.000 KM za pružanje  podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa. 


Ugovori o saradnji bit će potpisani sa načelnicima devet općina, 20. marta 2019. godine u Hotelu Europa u Sarajevu.


Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano 96 biznisa.


Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su kroz održive biznise koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.


Potpisivanju ugovora prisustvovat će načelnici općina, Ellen Germain, zamjenica ambasadora Sjedinjenjih Američkih Država u BiH, Peter Duffy, direktor Misije Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) za Bosnu i Hercegovinu, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić, te žene koje su pokrenule biznise i uspješno ih realizuju.


Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.


akta

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?