GRAĐEVINCI BEZ SINDIKATA U ISTOČNOJ HERCEGOVINI


GRAĐEVINCI BEZ SINDIKATA U ISTOČNOJ HERCEGOVINI 


„U Istočnoj Hercegovini ne postoji ni jedna sindikalna organizacija u oblasti građevinskog sektora i ja sa poslodavcima o pravima radnika jednostavno ne mogu da razgovaram“, izjavila je danas u Trebinju predsjednik Granskog sindikata građevinarstva i stambeno komunalnih djelatnosti RS Dragana Vrabičić.


Prema njenim riječima, u okviru ovog Granskog sindikata postoji 15 sindikalnih organizacija sa oko 1500 članova i Sindikat  pokušava da sa predstavnicima Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala potpiše granski kolektivni ugovor.


„Egzodus radnika u RS je evidentan ali je u građevinarstvu ipak najviše ispoljen a taj problem je vrlo lako riješiti“, kaže Dragana Vrabičić i dodaje: Rješenje je radnicima dati odgovarajuće plate, pružiti im adekvatnu zaštitu na radu kako ljudi ne bi ginuli na građevinskim objektima i dati im sigurnost da ostanu ovdje“, ističe ona.


Vrabičićeva kao jedan od velikih problema navodi i rad na crno. „U firmama gdje radnici imaju koliko-toliko ugovorena i ispoštovana svoja prava tamo postoje i sindikalne organizacije i tamo nije teškoća organizovati radnike“, ističe Dragana Vrbičić, predsjednik Granskog sindikata građevinarstva i stambeno komunalnih djelatnosti RS.


Sve se to može promijeniti većim angažovanjem državnih organa ali i poslodavaca, koji su vlasnici kapitala i sredstava za rad ali i, kako je Vrabičićka navela, ljudskih života. Upitana da odgovori da li je u ime Granskog sindikata pokušala da razgovara sa vlasnicima građevinskih firmi, ona je rekla da nema podatke ko su ti poslodavci niti, kako kaže, smije prići „njima i njihovim feudima na kojima oni rade i zapošljavaju svoje radnike“.


 „Naš je cilj da zaštitimo sve radnike, nije važno da li su oni članovi sindikata ili ne, važno je da se radnik kome su ugrožena osnovna prava obrati u sindikat a ne da ga mi tražimo po građevinama“, rekla je Dragana Vrabičić.


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?