DAR ZA LJUBINJSKU BOGOMOLJU, NACIONALNI SPOMENIK BIH


DAR ZA LJUBINJSKU BOGOMOLJU, NACIONALNI SPOMENIK BIH


Novi ikonostas za Staru crkvu


Na Staroj crkvi u Ljubinju, posvećenoj Rođenju Presvete Bogorodice, koja od prije rata ima status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, a prema najnovijim istraživanjima, datira iz četvrtog vijeka, proteklog je vikenda dobila i ikonostas, dar Željka Đoga, koji živi i radi u Kanadi, a porijeklom je iz Ljubinja.


Ikonostas, koji je nekolika mjeseca izrađivao trebinjski majstor za ikonostase, klesar Dalibor Rosandić, postavljen je u subotu, zajedno sa mozaicima koje je darovao Đorđe Mijajlović, hercegovački zet, a izradio ih je njegov brat Aleksandar Mijajlović.


„Đogo, čiji su baba i djed sahranjeni odmah pored crkve, javio mi se sa željom da daruje crkvu, pa smo se dogovorili da to bude ikonostas, koji je izradio trebinjski klesar Rosandić, inače poznat u Hercegovini upravo po izradi ikonostasa na crkvama, tako da je i ovaj ljubinjski uradio izuzetno dobro i izuzetno se dobro uklopio u ambijent stare crkve“, kaže ljubinjski paroh Saša Kojović.


Sam klesar Dalibor Rosandić je objasnio da je, poput ranijih ikonsostasa, i ovaj radio u svojoj radionici u Trebinju, pažljivo izrađujući sve ukrase i ornamentiku.    


„Ikonostas sam uradio od nevesinjskog kamena koji je, što se tiče kvaliteta, više nego odličan, ali za obradu – nisam radio u tvrđem kamenu“, kaže Rosandić. 


Ikonostas je samo nastavak neumornog djelovanja paroha Kojovića, koji je prije pet godina inicirao i radove na rekonstrukciji crkve, a koji su se kasnije nastavili arheološkim istraživanjima koja su, ispod kamenog zdanja ovoga objekat iz 1867. godine, otkrila ostatke ranijih objekata, od kojih najstariji datira iz četvrtog vijeka.


Otac Saša je nedavno obnovio i staru ljubinjsku parohijsku biblioteku, pronašavši nekoliko starih, vrlo vrijednih, srednjevjekovnih crkvenih knjiga i planira je otvoriti u Parohijskom domu, pored ove crkve, zajedno sa jednim manjim muzejskim dijelom, kako bi ovaj kompleks imao potpuno zaokružnu cjelinu....


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?