MIGRANTI SIJU PUSTOŠ OKO NIKŠIĆA!


MIGRANTI SIJU PUSTOŠ OKO NIKŠIĆA!


Žitelji Banjana u nikšićkom kraju traže pomoć od institucija Crne Gore zbog nevolja sa migrantima. U domaćinstva upadaju po grupama, kradu hranu, piće, obuću i odjeću


Mještani Banjana u nikšićkoj opštini, graničnom pojasu prema Republici Srpskoj sve češće imaju probleme sa migrantima čiji putevi sa Dalekog istoka i ratom zahvaćenih područja vode preko Crne Gore i dalje ka zemljama Evropske unije. Ponašaju se bahato, a u domaćinstva upadaju po grupama, kradu, noseći sa sobom šta nađu - hranu, piće, obuću i odjeću.


Mještaninu Ristu Baćoviću iz sela Klenak prije nekoliko dana izgorelo je oko deset tona sijena, koje je bilo smješteno u objektu koji mu je porodica Komnenović dala na korišćenje. Sumnja se da su požar izazvali migranti, jer štala nije bila priključena na elektromrežu, niti je te noći bilo nevrijeme. Priča se da su stranci najverovatnije dok su prolazili tim krajem u gluvo doba noći pokušali da nađu sklonište, ušli u štalu, a da je potom od upaljene cigarete buknula vatra.


- Šteta je ogromna. Sve je stutnjelo. Mi živimo od stočarstva, izdržavamo šestoro dece. Vjerujte da ne znam šta da činim i kako da ih prehranim. Šta da radim sa stokom koja je ostala bez hrane? Da je pustim da ugine, ne mogu - priča ogorčeni Risto Baćović.


Sve ovo mobilisalo je žitelje Banjana koji su zatražili od nadležnih državnih institucija da ih zaštite od najezde migranata i problema koje im gotovo svakog dana prave. U selu Petrovići, održan je zbor, sa kojeg su poslali poruku da ukoliko država ne bude mogla da ih zaštiti, da će oni biti primorani da se brane i sačuvaju svoju imovinu. Mještani su primjetili da se migranti kreću uglavnom po grupama. Prije desetak dana u Vraćenovićima su provalili u kuću Zdravka Komara koji živi na primorju. Iživljavali su se, polomili kućni inventar, kao i vrata i prozore, da bi potom pobjegli noseći sve vrijjedno što su u domu Komara zatekli.


- Tek ujutro vidjela sam pustoš koju su iza sebe ostavili. Bila sam užasnuta - kaže Komarova sestra od strica Koviljka. - Strah me je ljudi, u blizini nemamo komšije. Bojim se da ne naprave neki novi problem, zapale kuću. Tu su i dvije štale, a u jednoj je sijeno i nekoliko mojih ovaca. Uveče nemam sna, jer strijepim da migranti ne provale u kuću. Ovako se više ne može živjeti. Ako država ne pomogne, ne znam šta ćemo ni kuda ćemo.


Mira nije imala ni starica Dunja Knežević (85) koja sama živi u zaseoku Crvena Stijena. Prošlog vikenda lupali su joj na vrata i prozor, vriskali. Sve to je trajalo satima, ali baka je nekako uspjela telefonom da pozove rodbinu u Nikšiću koji su potom obavjestili policiju.


- Ako država ne može ovaj problem da riješi neka nam da oružje i mi ćemo se znati sačuvati - kazao je na zboru Dunjin sin Čedo Knežević.


Predsjednik Mesne zajednice Petrovići Novak Popović kaže da "noćni posjetioci" Banjana odvaljuju poklopce sa bistijerni pa stanovnici strahuju od zagađenja vode.


- Oni nemaju kontrolu, ne poznaju puteve, lutaju. Moramo uvesti straže i organizovati se na svoj način - kategoričan je Popović.


POLICIJA


Na zboru meštana bili su prisutni i predstavnici Granične policije Dragan Backović i Milan Vukadinović, koji su naveli da migranti po ulasku u Crnu Goru od nadležnih traže azil za šta dobijaju potvrdu za slobodno kretanje.


- Preduzimamo sve što možemo. Tu smo da vam pomognemo. Javite nam bilo kad da ih vidite kako bismo ih priveli - kazali su policajci.


OBILI CRKVENI DOM


Dvojicu migranata iz Sirije policija je privela zbog sumnje da su u selu Broćanac nedaleko od Nikšića provalili u Crkveni dom, polomili stakla na dva prozora i demolirali unutrašnjost prostorije. Policija ih je zatekla u alkoholisanom sanju, a potom privela.


novosti.rs

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?