TREBINJSKA POLICIJA RAZOTKRILA NOVE ZLOČINE NIHADA BOJADŽIĆA IZ ZLOGLASNOG KONJIČKOG ODREDA „ZULFIKAR“


TREBINJSKA POLICIJA RAZOTKRILA NOVE ZLOČINE NIHADA BOJADŽIĆA IZ ZLOGLASNOG KONJIČKOG ODREDA „ZULFIKAR“


Službenici Policijske uprave Trebinje dostavili su Tužilaštvu BiH izvještaj protiv Nihada Bojadžića (57) iz Konjica, zbog sumnje da je počinio krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i zločina protiv čovječnosti, koje je, kao zamjenik komandanta zloglasnog odreda „Zulfikar“, počinio na području Konjica.


Bojadžić, kojeg je, u julu mjesecu prošle godine, Apelaciono vijeće suda BiH osudilo na 15 godina zatvora jedinstvene kazne zbog ranije dokazanih ratnih zločina na području Konjica i Jablanice, počinjenih nad Hrvatima, ovoga se puta tereti za zločin počinjen na području Konjica 1993. godine i to nad stotinu civila, 80 Hrvata i 20 Srba.


Konjički monstrum je, predvodeći zločince odreda „Zulfikar“, pohvatao pomenute civile u Donjem Selu u Konjicu, odakle su ih odveli na brdo Breber u naselju Homolj i tu, po njegovoj komandi, života lišili četiri lica srpske nacionalnosti.


Da Bojadžiću ovo nisu prva ovakva monstruozna djela dokazano je i u ranija dva predmeta ratnog sločina protiv njega, počinjena takođe tokom 1993. godine i to nad Hrvatima, u selu Trusina kod Konjica gdje je izvršen pokolj hrvatskih civila i za nečovječno postupanje i zlostavljanje ratnih zarobljenika, pripadnika HVO u Jablanici...


 


SARANSAK


Foto: Arhivska fotografija


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?