USPIO PROJEKAT "ČITALIĆI" U BILEĆI"


 USPIO PROJEKAT "ČITALIĆI" U BILEĆI"


Učenici, roditelji i ljubitelji pisane riječi darovali su juče svoje omiljene slikovnice, lektire i knjige biblioteci OŠ“Sveti Sava“ u Bileći. 


Akcija „Pokloni knjigu“ realizovana je sa ciljem da mališani zavole čitanje i da se vrate knjigama koje razvijaju maštu i bogate njihov fond riječi. 


Ova akcija organizovana je u okviru projekta „Čitalići“ koji je pokrenuo Pedagoški zavod Republike Srpske.


Direktor škole Miodrag Parežanin kaže da je osnovna ideja akcije da se kod učenika vrati čitalačka svijest koju su narušili internet i društvene mreže.


„Pozvali smo građane Bileće da poklone knjige našoj biblioteci i tako podrže projekat „Čitalići“. Po nekim kalendarima „Svjetski dan knjige“ obilježava se 2.marta, a po nekima 23. aprila. Propisani datumi i nisu važni, važno je da se akcije uspiješno sprovode i zato smo odlučili da u budućnosti ovaj datum obilježavamo kao „Dan knjige Osnovne škole Sveti Sava„“, ističe Parežanin.


Profesorica Tanja Samardžić naglasila je da je u razvojnom planu ove škole proširenje biblioteke i nabavka novih knjiga.


„Prošle godine smo preselili biblioteku iz Divina i tako našli veliki broj slikovnica. Prijatno smo se iznenadili kada smo vidjeli koliko djeca još uvijek vole da ih čitaju. Od tada se i naš čitalači klub proširio, jer djeca svaki dan dolaze da čitaju slikovnice. Oni tako stiču naviku čitanja i kada prerastu to štivo dolaze da čitaju ozbiljnije sadržaje.“, kaže profesorica Samardžić.


U školi su istakli da je zanimljivo da su učenici od prvog do petog razreda koji najviše čitaju danas bili najaktivniji i donijeli najviše knjiga.


Ovoj značajnoj akciji možemo se pridružiti tokom cijele godine. Na unutrašnjoj strani korica biće zapisano ime i prezime onoga ko ostavlja knjigu, što može biti i dodatni motiv darodavcima. 


Možda baš ona knjiga koja je u školskim danima u nama budila najljepša osjećanja i od nas gradila ljubitelja čitanja, u nekom novom „čitaliću“ probudi želju za knjigom ili pisanjem.


bilradio