STARA ŠKOLA U NEUMSKOM SELU HRASNO POSTALA PAROHIJSKI DOM


STARA ŠKOLA U NEUMSKOM SELU HRASNO POSTALA PAROHIJSKI DOM


U selu Gornje Hrasno, opština Neum, pokrivena je stara seoska škola, koja je otvorena prije 151 godinu, daleke 1868. godine, kao prva pravoslavna škola ovoga kraja, a ubuduće će služiti kao parohijski dom.


Škola se nalazi pored stare crkve Roždestva svetog Jovana Krstitelja, jedine preostale pravoslavne bogomolje u cijeloj neumskoj opštini, koja, budući da je minirana jednom u toku proteklog rata, a jednom poslije rata, i sada služi za bogosluženja, samo se obredi vrše ispred crkve.


Bivši mještani Hrasna kažu da, iako nisu ostvarili povratak u selo, žele da imaju barem parohijski dom, a za to je idealna stara škola koja se nalazi u krugu crkvene porte i groblja.


Stara škola je, kažu, i prije rata služila kao parohijski dom, jer je objekat, koji je još iz doba Austro-Ugarske, nakon Drugog svjetskog rata zamijenjen novosagrađenom školom.


Sredstva za pokrivanje škole su obezbijeđena zahvaljujući donacijama bivših mještana, ali i svih dobrih ljudi, tako da je zapaljena škola, na kojoj su zdravi ostali stari zidovi, sada pod krovom.


Nakon ovih, slijede unutrašnji radovi, tako da će u prizemlju i na spratu, koji je drvenim gredama i daskom odvojen od prizemlja, dobiti po pedesetak kvadrata za blagovaonicu, mokre čvorove i druge potrebne prostorije.


Povratak u Gornje Hrasno, nažalost, nije ostvaren, jer su od prijeratnih četrdesetak  porodica, sa oko 120 mještana, donacije za obnovu kuća dobile samo tri porodice, i to da obnove samo po jednosoban stan.


Ipak, Hrašćani se ipak ne žele odreći svoga sela i predaka sahranjenih u seoskom groblju.


Ispred crkve su izgradili spomen-kapelu, u čijoj su kripti sahranjene kosti 66 hrišćana koje su ustaše mučki pobile u Drugom svjetskom ratu, a ne odustaju ni od obnove crkve, što je ogromna investicija koju neće moći uraditi sami, bez pomoći šire društvene zajednice.


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?