Rasadnik u novoj fazi: Počela plastenička proizvodnja mediteranskih kultura


Rasadnik u novoj fazi: Počela plastenička proizvodnja mediteranskih kultura


Centar za gazdovanje kršom Trebinje instalisao je i djelimično opremio plastenik, čime je počela sjetva mediteranskih i submediteranskih kultura u moderom rasadniku u Zasad polju.


Riječ o velikom i moderno opremljenom plasteniku za proizvodnju rasadnog materijala, dimenzija 80 puta 12 metara.


U plasteniku je djelimočno instalisana  digitalna oprema za upravljanje temperaturom, osvjetljenjem i drugim parametrima, važnim za kvalitetnu proizvodnju sadnica.


Jovana Petijević, inženjer šumarstva u Centru za gazdovanje kršom Trebinje ističe da je plastenik površine 960 kvadratnih metara jedan od najsavremenijih na ovim prostorima.


„U narednom periodu u plasteniku biće instalisani kontejneri i stolovi, kao i oprema za upravljanje vlagom, te moderno navodnjavanje. Proteklog mjeseca u plasteniku smo počeli sa ekspermentalnom proizvodnjom rasadnog materijala mediteranskih kultura i pripremama za sjetvu. Planiramo da zasijemo sjemenski materijal četinarskih i lišćarskih vrsta za pošumljavanje – crnog bora, čempresa, primorskog i alepskog bora, kedra, hrasta medunca, divljeg šipka, česmine, lavande i ostalih mediteranskih kultura“, kazala aje ona.


Prema riječima Milovana Bokića, povremenog saradnika u Centru za gazdovanjem kršom ideja za izgradnju rasadnika je nastala na osnovu nekadašnjeg iskustva na pošumljavanju u Hercegovini, jer godinama nije bilo značajnih rezultata kada je ovaj posao u pitanju.


„U saradnji sa šumarskim fakultetima i resornim ministarastvom postigli smo dogovor da proizvodimo kulture koje su autohtone na našem terenu. Prije četiri godine počeli smo sa proizvodnjom sadnog materijala mediteranskih kultura na otvorenom prostoru. Takođe, došli smo do zaključaka da moramo da sakupljamo sjeme na našim terenima i već smo izabrali i registrovali sjemenska stabla i formirali registar. Već smo počeli sa proizvodnjom samih biljaka na otorenom prostoru, a sada smo eksperimentalno zasijali sjemenski materijal i u novoizgrađeni plastenik. Kada je proizvodnja u pitanju, što se šumarstva tiče – prvenstveno razmišljamo o hrastu meduncu, čije je ovo matično područje, a osim mediteranskog drveća, ideja je i da se proizvodi hortikulturno drveće i grmlje, čak i cvijeće, uglavnom mediteranskih vrsta“, precizirao je Bokić.


Prema njegovim rijema, plan je da ove godine u plasteniku bude proizvedeno preko 100.000 sadnica.


„Rasadnik bi trebalo da bude ujedno za turiste namijenjena oaza zelenila, kao i objekat za proizvodnju sadnog materijala mediteranskih i submediteranskih kultura, kojeg nema u ponudi rasadnika Šuma Srpske“, kazao je on.


Cilj je, ističe Bokić, da se obezbijedi ovdašnjem podneblju i klimi prikladan sadni materijal za pošumljavanje krša, ali i tržišno konkurentan proizvod, koji će Centru za gazdovanje kršom prodajom donositi nove prihode.


Sa sadnicama iz vlastite proizvodnje biće stvoreni uslovi za češće i intenzivnije akcije „ozelenjavanja“ hercegovačkog krša, što je, dodaje Bokić, od izuzetnog značaja za područje visokog rizika od požara.


Sredstva za plastenik  su obezbijeđena od Svjetske banke, posredstvom resornog ministarstva i matičnog preduzeća, a objekat je instalisala firma „ITC“ iz Zenice.


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?