Višković: Gradnja preostalih objekata HE Dabar u drugoj polovini godine


Višković: Gradnja preostalih objekata HE Dabar u drugoj polovini godine


Premijer RS Radovan Višković je rekao je u Trebinju  da će izvođač radova na izgradnji svih preostalih objekata  HE Dabar biti poznat do juna, kada će se moći krenuti  u realizaciju tog projekta.


„Raspisan je međunarodni tender, a sa novom upravom ERS smo odlučili da ubrzamo procedure, poštujući zakonske okvire.Nakon realizacije ovog projekta energetski sektor postaje značajan na ovom prostoru,  imaće dovljno energije za izvoz, od čega ćemo  svi imati  koristi, rast zaposlenosti, prosječnih plata,  BDP, a  spoljnotrgovinski deficit će se smanjivati“, naveo je on.


Višković je dodao da će se na ovaj način u značajnoj mjeri kontrolisati vode  u Gornjim horizontima, regulisati  moguće poplave i omogućiti  Hidroelektranama na Trebišnjici skoro  50 odsto veću proizvodnju.


„HE Dubrovnik  zbog januarske havarije ne radi,  a ono što je bitno da se što skorije dobije informacija od HEP kad očekuju da Dubrovnik  bude na  mreži,  kako bi se regulisale akumulacije Trebišnjice i spremno dočekali ljeto. Ne smijemo za sada gomilati vodu Trebišnjice, jer ne znamo kad će HE Dubrovnik u pogon. Kad dobijemo odgovor od Elekroprivrede Hrvatske planove ćemo prilagodili,  vezano i za hidroakumulacije i remonte u termoelektranama“, istakao je Višković.


On je najavio da će vrlo brzo biti raspisan i tender oko Buk- Bijele i provedena  procedura sa Srbijom oko elektrane  Foča – Paunci.


Višković je rekao da su  netačne informacije da Vlada RS odustaje od izgradnje autoputa Banjaluka –  Prijedor.


„Rekao sam da samo sa Kinezima vodimo pregovore da izgradimo autoput od Doboj – Bijeljina,  jer je to prvi prioritet Vlade RS. Nijednog momenta nećemo raskinuti ugovor za autoput prema Prijedoru,  nego će on biti na čekanju i to je sljedeća faza. Prijedor će dobiti autoput, ali će morati sačekati da se izgradi autoput prema Srbiji“, istakao je premijer Srpske.


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?