ERS i dalje značajno subvencioniše privredu: POSKUPLJENJE STRUJE ZA VELIKE KUPCE 4,9 %


ERS i dalje značajno subvencioniše privredu: POSKUPLJENJE STRUJE ZA VELIKE KUPCE 4,9 %


 Vlada Republike Srpske i Uprava ERS usaglasili su da poskupljenje električne energije za velike kupce bude minimalno i ono će iznositi 4,9 odsto, tako da će ERS u vrlo značajnoj mjeri i dalje subvencionisati privredu u Srpskoj.


Ovo je saopšteno nakon radnog sastanka predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa predstavnicima energetskog sektora i privrednicima iz Trebinja, koji je danas održanu Elektroprivredi Republike Srpske.


Kako je navedeno u saopštenju ERS-a, premijer je poručio da će Vlada imati razumijevanja za realni sektor i da je spreman da razmotri svaku inicijativu i prijedlog privrednika ove regije.


Takođe, najavio je nove subvencije i olakšice koje su u pripremi, a imaju za cilj stvaranje uslova za višim prosječnim zaradama, i boljim poslovnim ambijentom.


Privrednicima koji se bave različitim djelatnostima predočeni su planovi Vlade i Elektroprivrede vezani za  pokretanje investicija i  izgradnju novih objekata u Hercegovini, a koji će posredno uticati i na poslovanje realnog sektora.


Istaknuto je da se u narednim mjesecima, nakon izbora finansijera i izvođača radova za Hidroelektranu Dabar očekuje angažovanje domaće operative iz svih oblasti.


“Naš uslov je da minimum 50 odsto podizvođača mora biti iz Republike Srpske, a opredjeljeni smo da na izgradnji ovog objekta  uposlimo hercegovačke firme.  Dakle,  nakon sprovođenja međunarodnog tendera koji je nedavno raspisan, krećemo u izgradnju, a radovi se očekuju početkom ljeta ove godine”, istakao je Višković.


MH “Elektroprivreda Republike Srpske“ će izgradnjom HE Dabra značajno povećati proizvodnju, a samim tim biće konkurentnija na slobodnom tržištu i u boljoj poziciji da pomogne lokalnim zajednicima u zakonom propisanim okvirima, istaknuto je na sastanku.


U naradnom periodu, a nakon provođenja javnih poziva biće  započeta gradnja još nekoliko energetskih objekata, HE BUK Bijela, HE Foča i HE Paunci. Razvoj energetike, kao jedan od prioriteta nove Vlade, i završetak ovih objekata dovešće i do povećanja ukupnog  BDP – a,  prosječne plate, i standarda uopšte, rekao je premijer.


Generalni direktor ERS Luka Petrović naglasio je da će sredstva od dobiti energetskog sektora i dalje da se raspoređuju u Hercegovini, a da će ova kompanija ostati  motor razvoja cijele regije, ali i Srpske.


Na sastanku su, kako je saopšteno, najavljeni i projekti vezani za putnu infrastrukturu, koji će otvoriti Hercegovinu  ka istoku Srpske i Srbiji. Tehnička dokumentacija za put Tjentište  – Foča radi se po ubrzanim procedurama, a u planu je i sanacija puta Trebinje  – Ljubinje. Na ovaj način olakšaće se promet roba i  usluga ka Hercegovini i iz Hercegovine što je od velikog značaja za privredu, zaključeno je na sastanku.


Prisutni privrednici zahvalili su premijeru na razumijevanju i trudu, te olakšicama  za poslovanje koje uvodi Vlada Srpske ističući da će uspostaviti i bližu saradnju kroz  prijegloge i inicijative upućene Kabinetu premijera premijera i resornim ministrima – navedeno je u saopštenju iz Elektroprivrede RS.


Premijer Srpske razgovarao sa rukovodstvom „Herc gradnje“


Premijer Višković danas je razgovarao i sa rukovodstvom trebinjskog građevinskog preduzeća „Herc gradnja“, izrazivši zadovoljstvo da ovo preduzeće zapošljava veliki broj radne snage Trebinja i Hercegovine.


„Ovakva preduzeća su garant opstanka naroda na ovim prostorima“, rekao je Višković, dodajući da je na sastanku bilo riječi i o budućim zajedničkim projektima Vlade RS i Herc gradnje.


Tokom popodneva, Višković će se sastati i sa Njegovim preosveštenstvom episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem. 


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?