CRKVA SV. PANTELEJMONA U ALEKSINOJ MEĐI PROGLAŠENA NACIONALNIM SPOMENIKOM


CRKVA SV. PANTELEJMONA U ALEKSINOJ MEĐI PROGLAŠENA NACIONALNIM SPOMENIKOM


 Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u ponedjeljak je na sjednici u Sarajevu donijela odluku o proglašenju Crkve sv. Pantelejmona u Aleksinoj Međi, grad Trebinje, nacionalnim spomenikom BiH.


Članovi Komisije, predsjedavajući Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević, usvojili su i izmjene i dopune odluka za Most Mehmed - paše Sokolovića u Višegradu i Gradsku vijećnicu u Sarajevu.


Izmjene i dopune odluka se odnose na definisanje mjera zaštite, s obzirom na to da su se prethodne mjere zaštite odnosile na stanje prije rekonstrukcije ovih dobara.


Na protekloj sjednici članovi Komisije donijeli su devet odluka za sljedeća dobra koja ne ispunjavaju kriterijume za proglašenje nacionalnim spomenicima: džamija u Trnovcima - opština Gračanica - džamija u Prijekom Brdu - opština Gračanica, džamija u Džakulama - opština Gračanica, džamija Donja Obodnica - grad Tuzla, Džamija Gornja Lipnica - grad Tuzla, Džamija u džematu Pasci - grad Tuzla, džamija Plane - grad Tuzla, džamija Slavinovići - grad Tuzla i  Arslan-agina (Vikaljska) džamija - grad Tuzla.


Navedena dobra ne ispunjavaju kriterijume za proglašenje nacionalnim spomenikom jer su sagrađena nakon 1960. godine. Članovi Komisije usvojili su i Pravilnik o odnosima s javnošću i internoj komunikaciji u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika.


Sjednici su uz članove Komisije prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH, navodi se u saopštenju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?