BIVŠI ZATVORENICI SPLITSKE “LORE” NASTAVLJAJU SVJEDOČENJA O SVOJIM TRAUMAMA


BIVŠI ZATVORENICI SPLITSKE “LORE” NASTAVLJAJU SVJEDOČENJA O SVOJIM  TRAUMAMA 


MIROSLAV ČUČAK I MIRKO BABIĆ SVJEDOČILI DANAS U SPLITSKOM ŽUPANIJSKOM SUDU 


Bivši zatvorenici zloglasne splitske”Lore”, koja je u proteklom ratu bila logor za civile i ratne zarobljenike, Miroslav Čučak i Mirko Babić, koji žive u Trebinju, svjedočili su danas u splitskom Županijskom sudu u vezi sa ratnim zločinima koje su počinili bivši upravnik ovog logora Tomislav Duić i policajac Emilio Bungur. 


Miroslav Čučak, koji nam je uoči jutrošnjeg odlaska rekao da ga nije strah ponovnog susreta ni sa Splitom, niti sa svojim krvnicima, a da je morao otići da svjedoči zbog svoje boli i boli za svojim mrtvim drugovima koji su skončali u Lori, nakon večerašnjeg povratka je kratko dodao – 


Nije bilo lako, ne zbog straha, već zbog vraćanja nekih strašnih slika i ponvnog susreta sa ljudima koji su nam uništavali živote toga nesretnog splitskog ljeta.


Otkako sam preživio strahote Lore, ničega me više nije strah, jer su mi tamo Duić i njegovi saradnici polomili sve kosti batinama, tretirali me gore od životinje i činili sve da se, u trenucima kada nas osvijeste nakon batinanja i maltretiranja, molimo Bogu da umremo. Zato smo jedva čekali da odemo i suočimo se sa njima, da odemo po svoju istinu. To nam je bila dužnost, kako bi ispoštovali sami sebe i sačuvali svoje ljudsko dostojanstvo, ali nas na to obavezuju i sjećanja na naše mrtve drugove iz Lore”, kazao je Čučak.


Skovao je, prisjeća se, od dasaka i sanduka u kojim se pakovala vojna municija, veliki broj mrtvačkih sanduka za leševe svojih drugova koje su batinama ubili u Lorinim kazamatima, pa su samo te traume dovoljne da mu ne daju mira.


Kaže da je svoje krvnike jedva poznao, nakon dvije i po decenije, a svjedočenje se uglavnom odnosilo na zlostavljanja koja su preživljavali u Lori, kao i na ubistva za koja su znali i načine na koje su njihovi mrtvi drugovi i jedan civil umirali.


„Iako smo dosta detalja i zaboravili, smatram da smo Mirko i ja dosta stvari otkrili i da je tokom četveročasovnog ispitivanja sve dobro ispalo, onoliko koliko se to sa ove vremenske distance moglo, pa ćemo i ostalim našim sapatnicima iz Trebinja prenijeti ono što je u jednom momentu rekao i sudija – da je u našem interesu da nas svjedoči što više, kako bi priča bila cjelovitija“, dodao je na kraju Miroslav Čučak.   


Ovaj mučenik “Lore” je samo jedan od Hercegovaca koji je tamnovao u ovom logoru smrti, ali je, provodeći na mukama pet mjeseci i 22 dana, i jedan od onih koji su u Lori boravili najviše vremena. 


 “Zarobljen sam 1. aprila 1992. godine, kao rezervista bivše JNA u Gabeli, kod Čapljine, duboko u teritoriji BiH, od strane pripadnika regularne hrvatske vojske, koji su me iz mog mjesta i moje zemlje prebacili u 'Loru', gdje su me danonoćno mučili i želim da za to pred zakonom odgovaraju", dodaje Miroslav


S obzirom na to da mu je “Lora” promijenila život, da je ostao trajni invalid i da mu je od 1992. sve krenulo nizbrdo, kaže da se obreo u Trebinju i ovdje fino živi, strpljivo čekajući trenutak istine i pravde…


SARANSAK


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?