POČELA ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE


POČELA ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE 


U Trebinju  je danas počela druga Zimska škola fizike, koja je okupila oko 40 srednjoškolaca iz cijele RS.


Prema riječima Dobroslava Slijepečevića, trebinjskog profesora fizike i člana Društva fizičara istočne Hercegovine, do 18. januara srednjoškolci će se baviti teorijom, rješavanjem praktičnih problema, ali i laboratorijskim vježbama, za koje mnoge škole nemaju dovoljno opreme.


„Pokušaćemo da dođemo do nekih novih rezultata i obradimo ih“, istakao je Slijepčević.


Predsjednik Skupštine grada Trebinje Dragoslav Banjak kaže  da su ovakvi projekti dopuna redovnom nastavnom planu i programu i omogućuju učenicima znatno kreativniji rad.


„Srednjoškolci na ovaj način uspijevaju da saznaju osnove naučnog istraživanja, što je suština savremenog obrazovanja. Naš obrazovani sistem još ima nedostatka u organizaciji nastave i ovo je dobra dopuna. Učenici ovako razvijaju i kritičko mišljenje koje je potrebno savremenom čovjeku i iz tog razloga gradska uprava će uvijek pomagati takve projekte“, istakao je Banjak.


Nikolina Rogan iz Trebinja već je drugu godinu na Zimskoj školi fizike, a kaže da se odlučila da ponovo učestvuje, pošto je prošle godine naučila neke nove stvari, a fizika je interesuje, jer joj omogućava da spozna svijet na način na koji želi.


Filip Kukavčić stigao je iz Prnjavora, a ističe da je fiziku zavolio tek u srednjoj školi, kada je ozbiljnije pristupio toj nauci.


„Nadam se da ću upotpuniti znanje, a posebno je značajna praktična nastava, jer u mojoj školi nema priliku za vježbe i druge vrste praktične nastave“, istakao je on.


Predavači su, pored profesora iz Trebinja, i Milko Babić, savjetnik za fiziku u  Republičkom pedagoškom zavodu i Vinka Marjanović, profesor fizike iz Zvornika.


Organizatori  Zimske škole fizike su Grad Trebinje i Republički pedagoški zavod RS u saradnji sa Društvom fizičara istočne Hercegovine, a uz pomoć Gimnazije „Jovan Dučić“ i Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje.


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?