DRAMA U PLATU: Ugašen požar u hidrocentrali, za troje radnika se još traga


DRAMA U PLATU: Ugašen požar u hidrocentrali, za troje radnika se još traga


Jutros iza 9 sati izbio je požar u Hidrocentrali u Platu, a ugašen je oko 13 sati. Još uvijek se ne zna uzrok požara, kojemu je navodno prethodila eksplozija. Pretpostavlja se da je uzrok tehničke prirode a najvjerojatnije će ga utvrditi vještačenje stručnjaka iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić. Požar je izbio u tunelu dugom 500 metara, a na dubini preko 200 metara ispod površine.


Prema neslužbenim podacima, za preostalih troje radnika HEP-a još se traga, a u odvodnom kanalu je pronađena njihova odjeća pa se pretpostavlja da se pokušavaju spasiti plivajući. More pretražuje i policijski brod, a u spašavanju sudjeluju i ronioci. Prema riječima načelnika PU dubrovačko-neretvanske Iva Pavličevića, djelatnici imaju zaštitnu opremu i obučeni su njome rukovati, ali je pitanje koliko ta oprema može izdržati. 


Već je spašeno šest osoba i povrijeđeni i su prebačeni u Opštu bolnicu Dubrovnik. Dvoje je na intenzivnoj njezi i nije poznat stepen ozlijeda. Troje radnika koji su prvi spašeni nisu teško ozlijeđeni već su se nagutali dima pa imaju otežano disanje.  U hidrocentrali je bilo devet osoba.  Bolnica je čitavo vrijeme spremna i za eventualni prevoz povrijeđenih do splitske bolnice.


Tokom jutra, kako su objavili Dubrovačkih vatrogasci, nekoliko osoba je bilo zatvoreno u prostorima hidrocentrale i bilo je teško doći do njih zbog veličine kompleksa. Zbog gustog dima teško je doći do izvora požara.


Na teren su izašli pripadnici JVP Dubrovački  vatrogasci, DIP Dubrovnik, župski i konavoski DVD, te tri vozila hitne pomoći.  


Semafori u Župi koji su jutros stvarali velike kolone privemeno su ugašeni kako bi se olakšalo kretanje vozila hitnih službi i vatrogasaca.


župski portal

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?