SVEČANI DEFILE NA ULICAMA BANJALUKE


SVEČANI DEFILE NA ULICAMA BANJALUKE


Povodom proslave Dana Republike - 9. januara, u centru Banjaluke održan je svečani defile.


Vitomir Petričević, komandir počasne jedinice, predao je raport Željki Cvijanović, predsjednici Republike Srpske.


Svečanom defilu prisustvovala je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.


Tu su bili i predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić, pripadnici Trećeg /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predstavnici diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i društenog života i brojni građani.


Povodom "Sto godina od ulaska Srpske vojske u Banjaluku", ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića, u koloni na čelu sa konjanikom, marširali su kadeti Policijske akademije. Kadeti su bili odjeveni u tradicionalnu uniformu srpskog oficira i srpskog vojnika, a u ruci nosili pukovske zastave Srpske vojske sa kopljima i lentama.


Na polaznoj liniji za svečani defile postrojeni su ešaloni Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i civilnog sektora.


Paradni marš, djelo Stanislava Biničkog, izvodi Policijski orkestar.


Svečani defile čini Zastavni vod, 10 ešalona jedinica i pet motorizovanih ešalona Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, čija su 782 pripadnika dali živote za Republiku Srpsku. Civilni sektor čine 23 ešalona, od čega je jedan motorizovan.


Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, zahvalila se onima koji su stvarali Republiku Srpsku i onima koji su je u miru izgrađivali, pozivajući sve da se ujedine u razvoju Republike Srpske.


Pjesmom "Pukni zoro" zavšen je svečani defile na ulicama Banjaluke.


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?