ZLATNIK ZA PRVOROĐENU TREBINJSKU BEBU OD V.D. GRADONAČELNIKA


ZLATNIK ZA PRVOROĐENU TREBINJSKU BEBU OD V.D. GRADONAČELNIKA


 Vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić darovao je večeras zlatnik, sa likom Svetog Vasilija i natpisom Grad Trebinje, prvorođenoj trebinjskoj bebi – malom Jakovu Kašikoviću, trećem po redu sinu mame Oksane i tate Dejana.


Maleni Jakov, u stvari, i nije tako mali, iako je, budući da je rođen jutros u 10 i 45 časova, star svega nekolika sata, jer je rođen sa 4 kilograma, a, prema riječima doktorice Danijele Popadić Petrović koja je porodila gospođu Kašiković, i beba i mama se osjećaju dobro.


Ponosna mama Oksana kazala je brojnim okupljnim novinarima da je presretna što joj se rodila zdrava beba i da nema riječi kojim se opisuje ta sreća.


Zadovoljstvo zbog urednih poroda i još dva mala Hercegovca koji su nakon Jakova došli na svijet, nije krio ni v.d.gradonačelnika Mirko Ćurić.


"Ako je suditi po ovim današnjim prelijepim događajima, možemo se nadati da će ove godine biti više beba nego u prethodnoj godini, a mo ćemo se u Gradskoj upravi potruditi što više možemo da podržimo njihove roditelje", rekao je Ćurić.


On je podsjetio da su lokalne vlasti odmah u 2016. godini započele nove pronatalitetne programe, najprije pomažući roditeljima sa problemima steriliteta, a onda u 2017. godini nastavili nizom programa koji podrazumijevaju subvencionisanje sklapanja brakova i rađanja djece, tako da danas svako novorođeno dijete u Trebinju od lokalne uprave ima subvencije od 150 do 2.400 maraka pomoći, zavisno od socijalnog statusa porodice.


"Mi porodice subvencionišmo na sve načine, i novorođenčad, i djecu iz ruralnih krajeva, ali se trudimo da se što više brakova sklopi, čak i onih koji su stariji od 38 godina, pa smo od dva subvencionisana para u 2017. godini, u protekloj godini došli do 16 parova, a u narednoj godini smo za takve parove planirali oko 90.000 maraka, ali, ako ih bude više – novca neće nedostajati", istakao je Ćurić, podsjetivši da se ni mladi parovi ne zaboravljaju i da se za njih već grade stanovi čije će cijene Gradska uprava subvencionisati.


V.d. direktora trebinjske Bolnice dr Ljubica Miljanović je istakla da su je treći januar donio tri dječaka, ali i nadu da će i dječaka i djevojčica u ovoj godini biti više.


"Dobili smo danas tri krasna dječaka na ponos cijele Hercegovine, uz nadi da ć se ovako nastaviti cijle godine, a što se tiče medicinske njege i stručne pomoći – ona je pružena adekvatno i nastojaćemo da to održimo i ubuduće", kazala je drektorica Miljanović.


Stručnu njegu je potvrdila i babica Tihana Andrić koja je, u svome dugogodišnjem radnom iskustvu od 38 godina, na svijet donijela veliki broj beba i svaki je put, kako kaže, bivala nanovo srećna kada bi začula maleni plač.


Iako su u Trebinju u 2017. godini rođene 344 bebe, a u protekloj godini 309, što je više od jednog školskog odjeljenja manje, ove brojke ne moraju ništa da znače, jer, kako kažu na trebinjskom Porodilištu, dosta mladih Trebinjki se odlučuje za porode i u susjednim gradovima...


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?