PRIŠTINA PREKRŠILA 3 SPORAZUMA I FORMIRALA SVOJU VOJSKU NAOČIGLED CIJELOG SVIJETA! Srpski poslanici nisu prisustvovali sjednici, salom odjekivali aplauzi!


PRIŠTINA PREKRŠILA 3 SPORAZUMA I FORMIRALA SVOJU VOJSKU NAOČIGLED CIJELOG SVIJETA! Srpski poslanici nisu prisustvovali sjednici, salom odjekivali aplauzi!


Kosovska skupština danas je usvojila set zakona kojim je, praktično, počela transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, a stigle su i prve reakcije srpskih zvaničnika.


Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da formiranje takozvane vojske Kosova predstavlja najveću pojedinačnu pretnju regionalnom miru na Balkanu, i dodaje da je sada "posle ovog velikog koraka unazad, teško govoriti o pregovorima".


- Izuzetno nas zabrinjava. Ne samo da je vojska Kosova u suprotnosti sa svim međunarodnim sporazumima, već je i kršenje Ustava koji su oni sami izradili i usvojili. Na taj način, oni zapravo pokazuju, a to zvuči neverovatno, da su spremni da prekrše sopstveni Ustav - rekla je Brnabić u intervjuu za italijansku "Republiku".


Ona se zahvalila Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama jer su pozvale na oprez, odnosno osudile takvu odluku o formiranju vojske, što je uradio i generalni sekretar NATO-a Stoltenberg.


STIGLA REAKCIJA NATO


Stoltenberg: Žalim zbog vojske Kosova, preispitaćemo saradnju sa njima


Dačić: Tražimo hitnu sednicu SB UN zbog odluke Prištine


- Haradinaj je izjavio da vojska neće delovati protiv Srba na Kosovu, već će pomagati Iračanima. To je smešno. Ovo je najveća pretnja miru - navela je premijerka, koja je kazala i da se Srbi na Kosovu spremaju da dočekaju Božić i Novu godinu sa oskudnim zalihama hrane, sve manjom količinom goriva za ogrev, kao i lekova i medicinskih sredstava.


Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ona ističe da Srbija želi normalizaciju i kompromis.


- Ono što Priština traži, priznanje nezavisnosti, predstavlja ultimatum. To se nikada neće desiti - naglasila je ona.


Ona je danas, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Srbije i Svetskog ekonomskog foruma, rekla da Srbija ostaje na putu mira i stabilnosti.


- Treba da gradimo budućnost, a ne da dižemo barijere, da sprečavamo medije na maternjem jeziku, da sprečavamo saradnju i da ljude zaplašimo - rekla je Brnabić.


Srpski šef diplomatije rekao je ovim povodom da će Srbija danas zatražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN zbog najgrubljeg kršenja rezolucije SB UN 1244.


- To je najdirektnija pretnja miru i stabilnosti u regionu i bezbednosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji - rekao je Dačić.


Predsednica Skupštine Srbije Maje Gojković rekla je da odluka privremenih institucija u Priština o formiranju „vojske Kosova“ predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244. Dodala je i da je odluka u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima.


 - Reč je o poslednjem u nizu jednostranih i nasilnih rešenja kojima Priština pribegava, a koja su usmerena protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i kojim se razaraju temelji bezbednosne arhitekture koja je stvarana poslednjih decenija sa ciljem da se obezbedi dugoročna stabilnost regiona - navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.


Ona je navela da "ovakva pretnja miru i stabilnosti regiona ne sme da ostane bez odgovora međunarodnih institucija, a pre svega onih čija je neposredna odgovornost da se staraju o očuvanju pravnog poretka i garantovanju bezbednosti svih građana KiM".


Reagovao je i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, koji je kazao da je sada jasno da je međunarodno pravo "mrtvo".


- Oni koji su doprineli da međunarodno pravo nestane, da umre, više se ni ne pretvaraju u tim svojim delima, više se i ne foliraju, kao što bi narod rekao. Ranije su izmišljali, kontruisali različite događaje poput Račka, izmišljali takozvane humanitrarne katastrofe ne bi li opravdali kršenje međunarodnog prava. Od danas više ni to ne rade - rekao je Selaković za RTS.


Kako je kazao: "ko to čini - i SAD, Velika Britanija, to čini i Nemačka i čitav deo takozvane međunarodne zajednice koji prihvata formiranje takozvane Vojske Kosova i koji je podržavao i sponzorisao i promovisao takozvanu kosovsku nezavisnost".


Rekao je i da ne može da kaže kakve će predsednik ili država odluke doneti, "jer to zavisi od niza okolnosti".


- Ono što mi se čini kao moguće je proglašenje okupacije dela naše teritorije, a to zahteva sadejstvo predsednika, vlade i skupštine. Jedna izuzetno ozbiljna odluka koja može imati ozbiljne, teške, komplikovane i dugoročne posledice - rekao je Selaković.


Druga je, kaže, odluka o upotreba oružanih snaga.


- Ne moram da vam pričam kakve to posledice sa sobom nosi, ali ono što je očigledno, niko od nas ne može da kaže kakva će odluka biti doneta - istakao je Selaković.


Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sve odluke donositi na osnovu neposrednog uvida u sve što se dešava na terenu, ali i da je "vojska spremna".


- Mi smo kao vojska spremni da ispunimo svako naređenje našeg vrhovnog komandatna, to je naš zadatak - istakao je on.


Za direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića odluka o formiranju takozvane vojske Kosova predstavlja "akt protiv mira i čin političke agresije na našu zemlju". On je rekao da ovakva odluka ima za cilj da zaokruži započeti proces nasilnog odvajanja dela teritorije Srbije i stvaranje albanske države.


- Takozvana vojska Kosova predstavlja ilegalnu okupacionu oružanu formaciju na području Srbije - rekao je Đurić.


On je dodao da se ona formira i uz "javnu, neprekrivenu političku materijalnu i logističku podršku pojedinih država koje su pre dve decenije izvršile oružanu agresiju na našu zemlju, u toku koje su ubile hiljade civila, a koje svojim delovanjem u prethodnom peridu i danas jesu najodgovornije za situaciju na KiM".


blic

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?