VEDRANA SKVARICA VOLONTERKA VEĆ 13 GODINA


VEDRANA SKVARICA VOLONTERKA VEĆ 13 GODINA


DOBROTA SE MOŽE NAPLATITI OSMIJEHOM


Mlada Trebinjka Vedrana Skvarica dobila je, po drugi put, od Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske diplomu za doprinos u volontiranju.


Vedrana se volonterstvom bavi, u stvari već 13 godina i to u trebinjskom Crvenom krstu, u Udruženju građana za pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“, te Udruženju dijabetičara, jer, kako kaže, nezaposlena je i ima dosta slobodnog vremena.


„Ne očekujem nikavu naknadu, niti se bavim volonterstvom zbog neke koristi, mada sam se naslušala različitih preporuka kako bi se za svako zaposlenje posebno trebao bodovati raniji volonterski rad“, kaže Vedrana.


Iako je prije dvije godine diplomirala na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju i stekla zvanje diplomiranog menadžera u turizmu, do danas nema stalnog zaposlenja, niti je volontiranjem stekla privilegiju da brže dođe do posla.


„Ja zbog volonterstva i ne očekujem da dobijem posao, jer se volonterstvom bavim praktično još iz djetinjstva, kada sam se aktivirala u podmlatku lokalnog Crvenog krsta, gdje nas je nekadašnji sekretar Brano Dursun naučio da zaista budemo humani ljudi i da se dobrota može naplatiti i jednim osmijehom malog djeteta ili stare osobe“, kaže Vedrana.


Još uvijek traži stalni posao, odlazila je na sezonski rad u Herceg Novi i Dubrovnik, ne bi li se uspjela zaposliti u struci i od toga ne odustaje, a u međuvremenu će, kaže volontirati.


I kada bi se zaposlila u Trebinju, nastavila bi se baviti volonterskim radom, a ukoliko bude našla zaposlenje i u Dubrovniku ili Herceg Novom, gdje se takođe intenzivno raspituje za radni angažman, ponovo bi pomagala svim ustanovama i institucijama kojim je njena pomoć potrebna i koliko bude mogla.


Taj rad je, kako dodaje, jednostavno nešto što uđe u krv i čega se čovjek teško može odreći, a svjedoci da je to tako su i njeni brojni prijatelji, najviše iz organizacije Crvenog krsta, koji se takođe još iz djetinjstva bave volonterskim radom i dan danas, i pored činjenice da su našli stalno zaposlenje, ne odustaju od toga...


NN