SREĆAN 43. ROĐENDAN RADIO TREBINJU


SREĆAN 43. ROĐENDAN RADIO TREBINJU 


Radio Trebinje, prvi elektronski medij u istočnoj  Hercegovini, obilježava danas 43 godine  rada, u kome vremenu su uvijek, bez obzira na ostale radio stanice, bili najslušaniji i njima se najviše vjerovalo.


 Ova radio stanica je prije pet godina počela sa emitovanjem programa preko interneta, a nešto kasnije je Radio dobio i  svoj portal koji je najposjećeniji na jugu Republike Srpske. 


Na tadašnji veliki praznik, Dan republike, 29. novembra 1975. godine se po prvi put u eteru začuo glas novinara i urednika tadašnjeg Radio Sarajeva Nikole Kalopera, koji je došao u Trebinje da pomogne svojim kolegama i izgovorio čuvenu rečenicu – Ovdje Radio Trebinje.


Tada se slušalo jedino Radio Trebinje i dosta nam se vjerovalo, ali smatram da je takva situacija i danas “, kaže Đorđe Vučinić, nekadašnji urednik ove radio stanice i direktor Centra za informisanje i obrazovanje, u okviru koga djeluje i radio.


I nakon više od četiri decenije rada, primarni zadatak Radio Trebinja su, kažu u u ovoj radio stanici, lokalne teme koje su i do danas ostale osnov programske šeme, od servisnih informacija u kojim je navedeno zašto u pojedinim naseljima nema struje i vode, preko onih ekonomskih i političkih vezanih najprije za lokalnu zajednicu i regiju, a onda i šire.


U svrhu boljeg informisanja je prije nešto više od četiri godine formiran i Portal Radio Trebinja koji dopunjava radijske emisije i koji je možda u nekim situacijama brži i efikasniji, a zahvaljujući strimingu, talasi ovog radija se mogu čuti na svim kontinentima.


Radio Trebinje je u eteru od 8 časova ujutro do 19 časova naveče, kada se preuzima program Srpskog Radija čiji se i dnevnik preuzima u 16 časova, dok je ostatak realizacija sopstvenog programa. 


Radio Trebinje djeluje pri Centru za informisanje i obrazovanje Trebinje, u čijem su sklopu, pored Portala, i mjesečne novine Glas Trebinja čija je tradicija duga već 66 godina…


SARANSAK