PODSTICAJI ZA MALI BIZNIS STIŽU I U HERCEGOVINU


PODSTICAJI ZA MALI BIZNIS STIŽU I U HERCEGOVINU


Bilećka kompanija “BKV Grup” dobila je bespovratna sredstva za unapređenje tehnološkog procesa i proizvodnju hrane za pčele, koja je donirala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i uz posredstvo Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja.


U pitanju su sredstva koja dodjeljuje Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA u cijeloj BiH, a već je u toku realizicaja drugog lota koji je u fazi ugovaranja i takođe su sredstva odobrena još jednoj hercegovačkoj firmi.


“Sada je u toku prezentacija trećeg, od pet javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poslovnim subjektima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge, koje mogu smanjiti nezaposlenost i povećati konkurentnost”, kaže Marko Kakuća iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.


On je objasnio da maksimalan iznos grant sredstava dostupan za „start ap kompanije“ iznosi do 10 hiljada evra, za mikro, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih 30 hiljada evra, a sredstva su obezbijeđena kroz „Čelndž tu čejndž“ projekat, koji finansijski podržava Švedska.


U cijeloj BiH su u prvoj etapi odobrena sredstva za 28 projekata, u drugoj 37, a u trećoj se etapi se očekuje još više ptojekata.


Trebinjac Zoran Jakšić iz trebinjske firme “Hercegovina med” kaže da se nada da će i njegova firma koja ima dosta inovativnih ideja u pčelarstvu, dobiti u trećoj etapi određene podsticaje kao njihove kolege iz Bileće….

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?