UGINULI POSLJEDNJI BJELOGLAVI SUPOVI U BIH


UGINULI POSLJEDNJI BJELOGLAVI SUPOVI U BIH


 Omladinski klub “Novi Val” Blagaj saopštio je danas da je došlo do uginuća dvije jedinke bjeloglavih supova koje su se nalazile u Eko centru Blagaj.


Nakon što su radnici primjetili da se nešto čudno dešava sa supovima, obavijestili su veterinare, nadležne kantonalne i federalne inspektore i pokušali spasiti ptice.


Uzeti su uzorci koji su poslani na Veterinarski fakultet Sarajevo gdje se radilo na analizama za  viruse.


"U međuvremenu smo sa kolegama iz Španije,Makedonije i Srbije pokušali spasiti ptice dajući im ljekove gdje je mužjak Jablan uspio da se oporavi a ženka Lily nakon 7 dana danonoćne borbe je nažalost uginula na rukama naših članova organizacije", saopštili su.


Nakon uginuća, ženka Lily odmah je prebačena na patologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevo a nastavilo se sa praćenjem i monitoringom mužjaka koji se vrlo brzo oporavio i čekali su nalaze patologije kao i nalaze koji su rađeni na eventualno prisustvo virusa.


Međutim, juče ujutro je potvđeno da je i mužjak bjeloglavog supa -Jablan uginuo.


"Na osnovu makroskopse i mikroskopske slike mišljenja smo da je najvjerovatnije životinja uginula od posljedica trovanja. Nažalost nismo u mogućnosti tvrditi tačan izvor trovanja niti identificirati toksičnu supstancu",  stoji u mišljenju doc. dr Amera Alića.


Iz kluba su poručili da Novi val nastavlja sa projektom vraćanja Bjeloglavih Supova u Bosnu i Hercegovinu i da ih ovakve stvari sigurno neće obeshrabriti.


NN