NEZAPAMĆENO: U Herceg Novom na svaka 4km² palo milijardu litara kiše!


NEZAPAMĆENO: U Herceg Novom na svaka 4km² palo milijardu litara kiše!


Crveni meteo alarm više nije na snazi, a do kraja sedmice očekuje se promjenljivo vrijeme, uglavnom sa mnogo manje padavina, ocijenio je za Radio Jadran meteorolog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, Branko Micev.


Ekstremna meteorološka situacija tokom proteklog dana uslovila je obilnu količinu kiše, pa je tako prema posljednjim podacima Zavoda, u Herceg Novom palo ukupno 270 l kiše po m2, kaže Micev:


Radi poređenja, to je ekvivalentna količina na svaka 4 km2 palo je oko milijardu litara kiše ili milion kubika vode. Danas i sjutra očekuje se promjenljivo ili pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa kišom slabijeg intenziteta i ne očekujemo sličnu situaciju od juče. Najgore je prošlo, sada slijedi postepena stabilizacija vremena. Danas će još biti povremeno kiše, ali od sjutra uglavnom bez padavina“, objašnjava Micev.


Takav vremenski trend trebalo bi da se zadrži do subote, a od nedjelje se ponovo očekuju padavine:


U nedjelju, ponedjeljak i utorak ponovo se očekuju promjenljive i nestabilne vremenske prilike sa kišom, ali ne očekuju se obilne padavine kao juče, kada je na području Herceg Novog za manje od 48 h palo između 200-300 l kiše po m2“, kazao je Micev.


 


radiojadran