POTOP U HERCEG NOVOM: Za 12 sati palo 132 litara kiše po m²


POTOP U HERCEG NOVOM: Za 12 sati palo 132 litara kiše po m²


Od jutros kada je Herceg Novi zahvatilo nevrijeme, znatno je pogoršana situacija. Pljuskovi i vjetar ne prestaju, velike bujice se stvaraju duž cijele hercegnovske rivijere. Poplavljeni su mnoge kuće i privredni objekti.


– Iz svih naselja duž rivijere stižu stalno pozivi. Najteže je u Zelenici i Bijeloj. Poplavila je škola Orjenski bataljon, zgrade oko Brodogradilišta, te zgrade solidarnosti. Potok koji prolazi kroz Bijelu, ali i kroz Zeleniku nabujali su je skoro do puta, a poplavio je i dio privrednih objekata. Nemila u Meljinama samo što se nije prelio, začepljen je tumbin. Poslali smo opet dvije ekipe ka Sutorini. Mnoge privatne kuće nisu odoljele naletu vode, poplavio je i hotel Palmon bay u Igalu. Pripadnici dolaze samo da se presvuku napune gorivo i opet na teren ispumpavaju vodu – priča za Radio Jadran načelnik Službe zaštite i spasavanja, Zlatko Ćirović.


Direktorica OŠ Orjenski Bataljon, Jarmila Radović nam je kazala da su poplavile 3 učionice i kino sala. Nastava u popodnevnoj smjeni skraćena je na dva časa.


U Gradskoj luci za sada nema štete, svi brodovi su na vezovima. Jedini problem je visoki plimni talas koji ometa eventualno uplovlovljavanje, kaže nam direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom, Božo Ukropina.


Pripadnici Službe zaštite i spasavanja su, između ostalog, ispumpavali vodu iz poplavljenog ulaza stambene zgrade u Bijeloj, u blizi lokala Zottocapellino. Voda je preplavila ulaz u zgradu.


Inače, u hercegnovskoj opštini je od ponoći do podne palo 132 litra kiše po metru kvadratnom. Veliki nanosi mulja, pjeska, granja su blokirali  odvode i kanale, pa je magistrala od Kamenara do Sutorine na više mjesta pretvorena u jezera i potoke.


Padavine uzrokuju i obrušavanje kamenja na kolovoze, pa se vozačma savjetuje oprezna vožnja.


Vodostaj rijeke Sutorine je izuzetno visok, gotovo do mosta u blizini stadiona Solila, a nekoliko barki je potopljeno.


Hitan apel: Ne koristite vozila bez prijeke potrebe!


U Herceg Novom se nevrijeme ne stišava, kiša pljušti bez prestanka i bukvalno se sastvljaju nebo i zemlja.


Situacija postaje alarmantna, pa iz Službe zaštite i spasavanja apeluju na sve vozače da ne koriste automobile bez prijeke potrebe:


– Molimo sve građane da ne izlaze autima na ulice, jer je ogromna količina vode. Vozila ostaju blokirana na cestama i dolazi do saobraćajnog kolapsa – poručuje načelnik Službe zaštite Zlatko Ćirović.


radio jadran

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?