ISTORIJSKI SUSRET POTOMAKA GAVRILA PRINCIPA I FRANCA FERDINANDA


ISTORIJSKI SUSRET POTOMAKA GAVRILA PRINCIPA I FRANCA FERDINANDA


 Dok su se svjetski lideri okupili u Parizu na obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, dvoje ljudi našlo se u Gracu kako bi obilježili atentat koji je bio povod za njegov početak.


Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda i Branislav Princip, potomak rođaka Gavrila Principa pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog "Rukovanje za mir", prenijela je Hina.


"Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan", rekao je organizator, austrijski umjetnik Igor Petković.


On je u Gracu organizovao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dvije porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak.


Gavrilo Princip ubio je austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.


Mjesec dana kasnije Austro-Ugarska je proglasila rat Srbiji čime je otpočeo Prvi svjetski rat i na kraju završio raspadom Habsburškog carstva.


Sto godina kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arsteten, gdje su Franc Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip se u Srbiji bavi filmom.


AGENCIJE

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?