U MESARIMA KOD TREBINJA POČELA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA STARE CRKVE


SREDNJEVJEKOVNA BOGOMOLJA ĆE DATI BROJNE ODGOVORE


Arheolozi Muzeja Hercegovine iz Trebinja počeli su istraživanja u srednjevjekovnom  hramu Svetog Ilije, u selu Mesari nedaleko od Trebinja.


Ova seoska crkva se vezuje za 15. vijek, na osnovu sačuvanog natpisa na kamenom krstu iz 1494. godine i ne postoje nikakvi tragovi o njenoj značajnijoj rekonstrukciji, sve do kraja 19. vijeka.


Zaštita ovog nacionalnog spomenika kulture traje već nekoliko godina, a ovi arheološki radovi će pokazati i njenu tačnu starost, jer se pretpostavlja da je crkva još i starija.


Arheolozi tvrde da bi se ova crkva, umjesto u 15. vijeku, mogla datirati čak i nekoliko vijekova ranije.


“Tek smo na početku istraživanja i još ne znamo šta nas sve čeka, ali ono što očekujemo jeste da dobijemo malo više arheoloških podataka o ovoj staroj građevini. Po tome kako je ona građena, odnosno, njena arhitektura, govori u prilog tome da se radi o preromaničkoj crkvi, odnosno, periodu od 9. do 11. veka”, kaže Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine koja predvodi istraživanje u Mesarima.  


Podsjetivši da je u ranijim istraživanjima, a što potvrđuju i mještani koji su uređivali okolinu, ispod platoa i dijela crkve nađeno dosta grobova, ona kaže da će se sve dobro ispitati i nakon toga predložiti eventualni dalji koraci.


Budući da se trenutno sa sigurnošću jedino zna da je crkva u selu Mesari jedna od najstarijih na području Trebinja, potrebno je istražiti i njenu okolinu, jer za sada samo postoje brojne pretpostavke, ne samo o starosti, već i širem značaju cjelokupnog lokaliteta.


Na osnovu kamenih gromila u okolini i sačuvane nekropole stećaka u crkvenoj porti,  arheolozi pretpostavljaju da je lokalitet bio i kultno mjesto u predrimskom periodu. 


"Јedan od stećaka ima ukras – predstavu raspeća, što se opet vezuje za preromaniku, a analogne primerke takvog ukrašavanja imamo kod Knina i Sinja”, dodaje Grujićeva.


Uslove za obnovu crkve i saglasnost za arheološka istraživanja dao je Zavod za zaštitu kulturno - istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske…


SARANSAK


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?