TREBINJSKI AGRARNI FOND DIJELI NOVI SADNI MATERIJAL


POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA „KAO NIKAD DO SAD“


Trebinjski Agrarni fond je podijelio sadnice voća, sjemenski materijal žitarica ozime sjetve, kao i neophodno đubrivo za desetak trebinjskih poljoprivrednih proizvođača, za šta je iz gradske kase izdvojeno oko 20.000 maraka, a podjela materijala će se vršiti u dvije faze.


Radi se projektu kroz koji će do kraja godine biti realizovana nabavka oko 2.000 sadnica raznog voća, oko 3 tone sjemenskog kromprira, tona žitarica ozimih sorti i dvije do tri tone đubriva, što je nabavljeno prema zahtjevima samih poljoprivrednika koji su se  obratili Agrarnom fondu.


„Većini ovih poljoprivrednika smo obradili i poljoprivrednu površinu na kojoj će biti posijano žito i posađene sadnice i to našim traktorom, koji smo nabavili u maju ove godine, ali smo računali da ćemo u ovoj godini imati oko 60 hektara obrađenih ovom mašinom sa svim priključcima, tako da će, uz đubrivo koje su dobili, mnogima biti  potrebno samo uložiti trud oko sadnje i naravno daljeg održavanja“, navodi Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje, objašnjavajući da je cjelokupan proces, zajedno sa sadnicama i đubrenjem, bio odobren poljoprivrednicima početnicima.


Navodeći da su i ovoga puta osnovni kriteriji bili da se što više pomognu poljoprivrednici koji tek počinju da se bave ovim poslom, Dutina kaže da se vodilo računa i o tome da pravo na ove sadnice i sjeme nisu imali oni poljoprivrednici koji su ranije dobijaliveće podsticaje, ali je vođeno računa i o tome da ti kriterijumi ne budu ni prestrogi, kako bi što više poljoprivrednika dobilo sadnice.


Dutina je izrazio naročito zadovoljstvo što se sve više mladih ljudi uključuje u poljoprivrednu proizvodnju, jer vide da imaju na koga da se oslone i materijalno i tehnički, ali će im pomoći i pri otkupu tih proizvoda.


„Najviši fokus u ovom zimskom periodu smo stavili na otkup poljoprivrednih proizvoda kroz hladnjače, a u ovom periodu je to najviše krompir koga smo desetak tona već dogovorili za prodaju jednom velikom lancu marketa, ali smo i kupus, papriku i paradajz već u dobroj mjeri distribuirali za Krajinu i druge dijelove Republike Srpske, a sa tim se i dalje nastavlja“, kaže dalje Dutina.


Penzioner Milan Čolić je jedan od poljoprivrednika koji je tek počeo da se bavi poljoprivredom, a baziraće se na uzgoj voća.


„Imam i zemlju i kuću u Trebinjskom polju, pa ću, budući da sada kao penzioner imam dovoljno slobodnog vremena, početi na starini, gdje imam sedam-osam dunuma zemlje,  da uzgajam jabuku, šljivu, krušku i višnju, čije sam sadnice dobio, pa ćemo vidjeti dalje“, kaže Čolić koji je izrazio zahvalnost što se trebinjskim poljoprivrednicima pomaže, kako kaže, „kao nikad do sada“....


 


 


 


 


 


 


SARANSAK 


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?