Traže izmiještanje bisti narodnih heroja i spomen ploče partizanskim oslobodiocima


Traže izmiještanje bisti narodnih heroja i spomen ploče partizanskim oslobodiocima


 Udruženje boraca JVuO i nevinih žrtava Drugog svjetskog rata, njihovih potomaka i poštovalaca Trebinje zatražilo je danas izmiještanje bisti narodnih heroja iz gradskog parka i spomen-ploče iznad ulaza u Starog grada posvećene partizanskim jedinicama koje su oslobodile Trebinje u Narodnooslobodilačkom ratu.


Na protestnom skupu koji je udruženje, kako kažu, organizovalo isprovocirano nedavnom obnovom ove spomen ploče, poručeno je da je za potomke žrtava neprihvatljivo veličanje jedinica i pojedinaca odgovornih za zločine nad srpskim narodom.


Predsjednik udruženja Dražen Čučković ističe da okupljanjem žele da skrenu pažnju javnosti da već nekoliko godina određene grupe ljudi provode slične aktivnosti, da su i biste u gradskom parku postavljane nezakonito i bez dozvole, kao što je i spomen ploča obnovljena „na svoju ruku i samoinicijativno“ od strane nadležnih u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove.


„Prije svega, borimo se da se ove biste sklone. Neka se napravi posebna prostorija gdje će one biti smještene i neka se tamo njihovi baštinici, koji cijene te vrijednosti, njima dive i pale svijeće. Ovdje je dječije igralište i ne treba djeca da se napajaju njihovim zločinačkim djelima“, kazao je Čučković.


Isticanje natpisa farbom na ploči postavljenoj 1951. godine iznad ulaza u Stari grad, na kojem se veličaju 29. udarna divizija i 2. dalmatinska udarna brigada, neprihvatljivo je za potomke žrtava jer je, kako je poručeno, riječ o jedinicama koje su strijeljale više stotina Srba u Trebinju i okolini tokom oktobra, novembra i decembra 1944. godine.


„Oni nisu oslobodioci – ni jedna ni druga brigada. Oni su oslobađali života dobre i poštene domaćine, patrijarhalno vaspitane. Mi nećemo ništa rušiti, nismo mi nikakva militantna organizacija. Samo tražimo da se i ta ploča izmjesti“, kazao je Čučković.


Član upravnog odbora udruženja Vujadin Vuković istakao je da će udruženje zatražiti od Skupštine grada izjašnjenje po pitanju izmiještanja ovih spomenika, te da ne sumnja u pozitivan odgovor jer je, kako je kazao, i ranija inicijativa udruženja po istom pitanju naišla na dobru volju predstavnika Gradske uprave i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.


Povodom intervencija na spomen ploči na zidinama Starog grada, iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinje ranije su pojasnili – da nije riječ o obnovi, već o redovnom održavanju spomenika.


U odgovoru na odborničko pitanje na posljednjoj sjednici Skupštine grada, iz ovog odjeljenja je saopšteno da je održavanje postojećih spomenika na području grada Trebinja njihova propisima utvrđena nadležnost, te da na ovoj spomen ploči nije rađena nikakva rekonstrukcija, već je spomenik osvježen farbom, što se radi periodično i za druge spomenike u gradu.


RADIO TREBINJE