ARHEOLOŠKI SKUP U TREBINJU TRI DANAŠNJE ZEMLJE - NEKADAŠNJA SRPSKA DRŽAVA


ARHEOLOŠKI SKUP U TREBINJU


TRI DANAŠNJE ZEMLJE - NEKADAŠNJA SRPSKA DRŽAVA


Svi srednjevjekovni arheološki lokaliteti na prostoru Srbije, Crne Gore i Republike Srpske nedvojbeno ukazuju na jedinstvenu srednjevjekovnu srpsku državu u ovom regionu, jer sva građa ukazuje na istu kulturu i isto stanovništvo, a potrebno je odrediti samo regionalne specifičnosti.


Ovo je zaključeno nakon prvih sesija u Muzeju Hercegovine u Trebinju, gdje je u petak otvoren Jesenji saziv srednjovekovne sekcije Srpskog arheološkog društva, koja će se odvijati do nedelje.


Istražuju se tvrđave, crkve, rudarski centri i srednjevekovna naselja, što su lokalne specifičnosti, ali je u suštini nesporno da je sve to jedan prostor, jedna kultuta, jedno stanovnišvo koje čak i deli istu istorijsku sudbinu”, istakao je Dejan Radičević, docent na  odjeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.


On je izlagao na temu srednjevjekovnog Rudnika, jednog od najznačajnijih rudarskih i  trgovačkih centara u sredjevnjekovnoj Srbiji, na šta se nadovezalo i predavanje o srednjevjekovnom centru kod Mojkovca Brskovo, takođe rudarskog centra, a presjek svih srednjevjekovnih nalazišta u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj će se dati na kraju svih sesija ovoga skupa.


Mile Baković iz Podgorice, predsjednik Društva arheologa Crne Gore, koji je učestvovao i na istraživanjima manastira Tvrdoš kod Trebinja, a već godinama, između ostalog, radi i na Crvenoj stijeni, paleolitskom nalazištu u blizini granice Republike Srpske i Crne Gore, kaže da je zajednička saradnja i plodna i neophodna, jer je potrebno pronalaziti i javnosti prezentovati sve ono što cio region veže još iz daleke prošlosti.


Ja ću ovdje prezentovati svoja istraživanja ostataka jedne srednjevjekovne crkve u blizini Podgorice koja je vrlo interesantna i arheolozima, ali i široj javnosti”, dodao je Baković.


Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić je napomenula da su stručnjaci iz ove ustanove predstavili svoj posao na istraživanju srednjevjekovnih lokaliteta koji se nalaze ili u samom gradu ili u njegovim prigradskim naseljima. 


Prostori Crne Gore, Srbije i Hercegovine su nekada bili jedna srpska srednjevekovna država, o čemu je jako važno informisati javnost sa konkretnim dokazima, da se stanovništvo Hercegovine upozna sa činjenicama da je ovde nekada bilo središte te države, o čemu svedoči bogato kulturno-istorijsko nasleđe”, kazala je Grujićeva.


Ona je napomenula da su dolazak u Trebinje prijavila 32 stručnjaka, od kojih će izlagati njih 14, predstavljajući svoja najnovija istraživanja u tri grupe referata, a obići će i neka srednjevjekovna nalazišta…


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?