MATIJI BEĆKOVIĆU ZABRANJEN ULAZAK U CRNU GORU


MATIJI BEĆKOVIĆU ZABRANJEN ULAZAK U CRNU GORU


Crnogorska policije donela je rešenje kojim se srpskim intelektualcima, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru, piše "Dan". Bećković ističe da nije dobio rešenje o zabrani ulaska u Crnu Goru.


Iz Granične policije je saopšteno da je prelazak državne granice, osim Matiji Bećkoviću, uskraćen i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću, navodi Dan, a prenosi RTCG.


Osuda zabrane ulaska u Crnu Goru


Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović oštro je osudio odluku crnogorskih vlasti da se zabrani ulazak u Crnu Goru pojedinim srpskim intelektualcima.


"Savet će se obratiti zaštitniku građana sa zahtevom da se vidi da li se Ustav i zakoni države Crne Gore primenjuju na Srbe ili je srpski narod izvan svih postojećih pravnih normi. U pitanju je galopirajuća diskriminacija Srba i tražićemo odgovore", rekao je Vuksanović za Tanjug.


Takođe, pojedini poslanici Skupštine Crne Gore predložili su da se organizuje Kolegijum na kojem će pozvati predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova i zatražiti odgovor zašto je četvorici srpskih intelektualaca zabranjen ulazak u Crnu Goru, preneo je RTCG.


Matija Bećković je agenciji MINA rekao da je iz medija čuo da mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru i da nikakvo rešenje nije dobio.


"Ako je to istina, ne znam da li se odnosi na mene živog ili mrtvog, pošto sam nameravao kada umrem da živim u Crnoj Gori", rekao je Bećković, prenosi RTCG.


Istoričar Čedomir Antić saopštio je da je počastvovan što mu je vlast Mila Đukanovića zabranila ulazak u Crnu Goru i pozvao Srbe u toj zemlji i demokratske Crnogorce da ostanu hrabri.


Antić je u pisanoj izjavi, koju je medijima dostavio Napredni klub, vlast Đukanovića nazvao autoritarnim i šovinističkim režimom, prenosi Fonet. 


Kako je ranije naveo Dan, starešinama na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje ni slučajno ne smeju da uđu u zemlju, jer "ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore".


Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine.


Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, prema proceni crnogorskih bezbednosnih službi, opasnost po sigurnost države.


Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a trebalo je da besedi i Matija Bećković.


AGENCIJE