PET GODINA ZATVORA ZA VIŠEČASOVNU DRAMU I TRAUMU KOD DJECE


PET GODINA ZATVORA ZA VIŠEČASOVNU DRAMU I TRAUMU KOD DJECE 


Trebinjac Miroslav Milišić (31), koji je početkom juna ove godine izazvao talačku krizu,  držeći nekoliko časova kao taoce svoje dvoje maloljetne djece od 11 i 9 godina, pod prijetnjom da će ih  raznijeti ručnom bombom koju je svo vrijeme držao u rukama, nagodio se sa okružnim tužiocem da prihvati kaznu zatvora od pet godina.


Nakon zaključenja sporazuma koje je obavljeno u Okružnom tužilaštvu Trebinje, ovaj  dokument je dostavljen Osnovnom sudu u Trebinju na razmatranje o tome da li su ispunjeni zakonski uslovi i da li je kazna primjerena djelu, što se očekuje da se potvrdi sutra.


Na ovaj će način, kako saznajemo u tužilaštvu, umjesto dugotrajnog suđenja, u Osnovnom sudu u Trebinju biti samo sklopljena nagodba koju je Milišić prihvatio na prijedlog okružnog tužioca, pa će biti izbjegnut sudski proces.


“Milišić je prihvatio nagodbu, što se u pravosuđu smatra obostranom korišću, odnosno, na obostrani interes, jer su izbjegnute dugotrajne i skupe procedure kod suđenja, a kazna zatvora se u tom slučaju smanjuje u odnosu na predviđenu, što je korist optuženog”, objasnio je kratko nakon ove nagodbe Srđan Vukanović, portparol Okružnog tužilaštva u Trebinju.


Na taj se način, kako kaže, spor okončava zaključivanjem sudske nagodbe pred prvostepenim sudom, bez daljeg oduglovlačenja postupka.


Ono što je možda i najvažnije jeste izbjegavanje novih trauma koje bi sudski proces i izvođenje dokaza izazvalo kod djece koja su bila najoštećenija u ovom slučaju.


Milišić, koji je prijetio da će djecu raznijeti bombom zato što ga je prije toga napustila supruga i odvela treće dijete, od juna se nalazi u pritvorskoj jedinici trebinjskog zatvora Pudarica i taj period će mu biti uračunat u izdržavanje kazne.


Protiv Milišića je optužnica podignuta gotovo tri mjeseca nakon ovog ljetošnjeg događaja, tek krajem avgusta, nakon čega je i potvrđena i po kojoj je bio osumničen za dva krivična djela - nasilje u porodici i porodičnoj zajednici i krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija. 


U Osnovnom sudu Trebinje je potvrđeno da se Milišić nalazi u pritvoru Okružnog zatvora “Pudarica” u Trebinju, otkako je držao kao taoce svoju djecu, a nakon pet sata, zahvaljujući operativnom radu trebinjske policije, razriješena je ova, prva talačka kriza zabilježena u Trebinju.


On je prijetio da će sebe i djecu raznijeti ručnom bombom, jer ga je napustila supruga i sa sobom odvela njihovo treće dijete, bebu od nepunih godinu dana, a za svo to vrijeme od nekoliko časova, on se šetao ulicom, u pratnji policije.


Iako ga je konačno savladao otac njegove supruge, policija je stvorila uslove da mu se približi i da mu punac izbije bombu koja se, srećom, nije ni aktivirala, a kasnije su je deaktivirali pripadnici Civilne zaštite…


 


NN


 


 


 


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?