UNUK PROSLAVLJENOG GEOGRAFA JEFTA DEDIJERA U ĐEDOVINI


UNUK PROSLAVLJENOG GEOGRAFA JEFTA DEDIJERA U ĐEDOVINI


Miki Dedijer, unuk našeg proslavljenog geografa Jevta Dedijera boravio je danas u Bileći. U okviru posjete porodica Dedijer obišla je Dom kulture koji nosi ime Mikijevog dede. Za njih je priređen i prijem u zgradi Opštine. 


Govoreći o emocijama koje je osjetio dolaskom u Bileću Miki je istakao da se već u momentu kada ugleda Bilećko jezero u njemu bude osjećanja koja nikada ne može stvoriti razum, jedino bliskost i osjećaj rodbinske veze i povezanosti sa nekim mjestom.


„Doveo sam svoje sinove i suprugu da vide Bileću. Sada su dovoljno stari, istih su godina kao i ja kada sam prvi put dolazio. U sjećanju su mi ostali brodići na Bilećkom jezeru, i grad koji sam vidio ispod jezera i želio sam da i oni to vide, da znaju svoje korjene. Ja im čitam priče iz knjige „Moja obožavana zemlja“. Oni vole te priče.“, kaže Miki, unuk Jevta Dedijera. 


Miki je govorio i o njegovoj sestri Danici koja je kostimograf u teatru i pravi odjeću iz vremena kada je Jevto bio mali dječak i živio u Čepelici.


„Kada je bio mali čoban, njegov otac Stevan i muškarci u njegovoj porodici oblačili su se na određen način. Danica pravi odjeću iz tog vremena koju ću ja ponijeti u Švedsku.“, sa ponosom kaže Miki Dedijer. 


Miki sa porodicom živi u Švedskoj, na farmi gdje uzgajaju domaće životinje. On uči sinove pravim životnim vrijednostima i načinima života u Hercegovini. 


Načelnik odjeljenja za opštu upravu opštine Bileća Slađana Janjić, u ime Opštine, Mikiju Dedijeru uručila je simboličan poklon, portret Jevta Dedijera autora Siniše DŽeletovića. 


Janjićeva je istakla zadovoljstvo što je imala priliku da ugosti potomke Jevta Dedijera.


„Ovo je još jedan pokazatelj da mi vodimo računa o našim znamenitim ličnostima. Nadam se da će oni ponovo doći u Bileću i da će po povratku u Švedsku pričati prijateljima o njihovoj posjeti i tako promovisati naše malo mjesto“, istakla je Slađana Janjić. 


Porodica Dedijer čamcem je obišla Bilećko jezero i lokalitet na kom je potopljeno selo iz koga potiču.


 


 


 


bilradio

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?