LUKO PALJETAK DOBITNIK ŠANTIĆEVE NAGRADE ZA 2018.


 LUKO PALJETAK DOBITNIK ŠANTIĆEVE NAGRADE ZA 2018.


Predsjednik SPKD “Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar Radivoje Krulj na konferenciji za novinare kazao je da je na osnovu mišljenja stručnog žirija Upravni odbor SPKD “Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar jednoglasno donio odluku da je ovogodišnji dobitnik Šantićeve nagrade Luko Paljetak.


Dodao je da je Paljetak rođen 1943. u Dubrovniku i da je za svoje književno stvaralaštvo višestruko nagrađivan, a neke od nagrada su Antun Branko Šimić, Ivana Brlić Mažuranić, Vladimir Nazor, Stražilovo, Goranov vijenac, Puškinova nagrada.


“Žiri je u svojim obrazloženjima naveo da je Luko Paljetak autor golemog i preznačajnog pjesničkog opusa u kojem se doticao i Alekse Šantića kao pjesnika kojem se divi. Veliki pjesnik Pero Zubac kaže da je Luko Paljetak autor jedne od najljepših pjesama 20.vijeka ‘Proljeće u samostanu’. Nama je čast što je tako veliki pjesnik dobitnik Šantićeve nagrade“, naveo je Krulj.


Dodao je da će dodjela Šantićeve nagrade biti održana  u nedelju naveče, 28. oktobra u 19 časova u Narodnom pozorištu Mostar.


Članica Organizacionog odbora 99. Šantićevih večeri poezije Alma Fazil Obad rekla je da će na ceremoniji dodjele nagrade biti izveden dio predstave “Priča o pjesnicima“ koja govori  o dosadašnjim laureatima Šantićeve nagrade u kojoj se pojavljuje i ovogodišnji dobitnik Luko Paljetak koji će govoriti svoje stihove.


Ona je naglasila da su ovogodišnjim 99. Šantićevim večerima poezije na dostojanstven način obilježena dva jubileja, a to je 150 godina od rođenja Alekse Šantića i 50 godina dodjele Šantićeve nagarde.


Krulj je naglasio da su Šantićeve večeri poezije ove godine bile izuzetno posjećene i da su one doprinos SPKD “Prosvjeta“ i SPKUD “Gusle“  doprinos kandidaturi Mostara za evropsku prestonicu kulture.


On je naglasio da su Šantićeve večeri najastarija pjesnička manifestacija na Balkanu što je dokazano i izložbom dokumentarne građe koja će biti večeras otvorena i predstavljena Mostarcima.


Šantićeve večeri poezije organizuju SPKD “Prosvjeta“ i SPKUD “Gusle“i ove godine trajale su cijeli oktobar i ponudile više različitih sadržaja.


Šantićevu nagradu do sada dobili Skender Kulenović /1969. godine/, Vesna Parun /1972./, Oskar Davičo /1975./, Enver Đerćeku /1978./, Aleksandar Vučo /1981./, Stevan Tontić /1984./, Bogumil Đuzel /1987./, Stevan Raičković /1992./, Rajko Petrov Nogo /2006./, Veselin Gatalo /2007./, Đorđo Sladoje /2009./, Dara Sekulić /2012./, Pero Zubac /2015./.


 


 


topportal