TREBINJSKA GALERIJA “VUKOJE”: IZUZETNI I NEOBIČNI UKUSI MAJSTORA KULINARSTVA VESA MRAKIĆA


TREBINJSKA GALERIJA “VUKOJE”: IZUZETNI I NEOBIČNI UKUSI MAJSTORA KULINARSTVA VESA MRAKIĆA 


Poznati majstor kulinarstva, Trebinjac Veselin Veso Mrakić sa trenutnom švajcarskom adresom, gdje je i vlasnik kultnih restorana „Bistro des  Begrues“ i „Brasserie la Baloise“ u Ženevi, pripremio je u Vinskoj galeriji “Vukoje” promo meni, sa pet različitih jela kombinovanih sa pet Vukojevih vina.


Sve što je bilo na meniju pripremljeno je od ovdašnjih namirnica, ribe, slanine, kajmaka, umaci, prilozi, a takva jela se, kaže Mrakić, najbolje i kombinuju sa domaćim vinima.


“Ono što je za mene interesantno je da imamo što više lokalnih proizvoda, odnosno sastojaka odavde, da bi se oni u različitim kombinacijama spajali zajedno i takođe u različitim kombinacijama spajali sa vinima u jedinstvenu priču”, kaže Mrakić.


Kaže da su se specijaliteti ove večeri pripremali na način da do izražaja dođu paradajz, rukola, šampinjoni i sve ono što se uzgaja na hercegovačkom području i da sve to bude kvalitetno.


Iako, kao i svaki renomirani kuvar, ne odaje sve tajne svojega kulinarstva, Mrakić kaže da on sam odabira začine, bili oni iz Libana, Francuske ili sa nekog drugog mjesta, ali se mora pokazati i umješnost da se i ti začini spoje sa ovdašnjim vinima.


Isto se tako i Vukojeva vina spajaju sa jelima, pa nam, primjera radi, šardone nekada ima ukus kajsije, žilavka ukus banana i slično”, dodaje on.


Neka jela koja su bila na njegovom promo meniju kod Vukoja – Mrakić je pripremao i ranije, ali su neka pripremana po prvi put, kao što su “njoke na hercegovački način”, zatim “brandada od pastrmke”, jer se ona po kulinarskim pravilima priprema od bakalara, ali je sve bilo izuzetnog, ali i neobičnog ukusa.


Među njegovim kulinarskim tajnama koje su se osjetile na jeziku i nepcu - svakako je bio poznati začin sa Bliskog istoka “sumak”, a kojeg je upotrijebio kod junećeg steka, ali su i ostala jela, kombinovana sa Grozda žilavkom, Hercegovačkom žilavkom, Galerijom merlot, Hercegovačkim vrancem i poluslatkim vrancem imala izvanredan ukus.


O tome koliko je hercegovačka kuhinja posebna najbolje su govorila pripremljena jela, koja, kako kaže Mrakić, u sebi sadrže cijelu našu bogatu istoriju.


“To bogatstvo kuhinje se ogleda u bogatoj istoriji, od Otomanskog carstva, preko italijanskog, austrougarskog uticaja i svi su oni ostavili traga i u kulturi i u našoj kuhinji, ali mi to ne iskorištavamo dovoljno”, dodao je Mrakić… 


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?