U TREBINJU SVE VIŠE OBOLJELIH OD KARCINOMA DOJKE


U TREBINJU SVE VIŠE OBOLJELIH OD KARCINOMA DOJKE


NEOPHODNA PREVENCIJA


U Trebinju je u porastu broj oboljelih od karcinoma dojke, a nekadašnja starosna granica od 50 do 59 godina sada se spustila i na mnogo mlađe žene, što je zabrinjavajući podatak, na koji su ukazale trebinjske članice Udruženja građana „Nada“ iz Trebinja koje se bave ovom problematikom, a koje su, povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma dojke na Trgu slobode dijelile sa učenicima Medicinske škole promotivni materijal.


Prim. dr Ljubica Miljanović, onkolog Bolnice Trebinje,  je istakla da se, na svu sreću,  dosta promijenila svijest žena o prevenciji karcinoma dojke.


„Prije je bio podatak da se oko 40 odsto žena javlja na pregled dojki, a sada je ta brojka izašla na čak 70 odsto, što ukazuje na povećanje zdravstvene kulture, i žena, ali i muškaraca”, kazala je dr Mijanović, podsjetivši da se u Trebinju od ove bolesti liječe i tri muškarca.


Ona je u tom kontekstu navela podatak da jedna od osam žena obolijeva od karcinoma dojke, a jedan od 100 muškaraca, zbog čega je za žene potrebno jedanput mjesečno napravi samopregled dojki.


Doktorica Miljanović naročito ističe važnost nacionalnog mamografskog skrininga, kada žena na kućnu adresu dobije poziv za mamografski pregled, koji je u zapadnim zemljama obavezujući.


„Mislim da se i kod nas, sa ažuriranim adresama, može uraditi taj mamografski skrining i tu moramo biti jako aktivni da na nivou cijele Republike pokrenemo”, kaže ona, dodajući da bi uskoro u Bolnici Trebinje trebalo da bude nabavljen digitalni mamograf, koji će usavršiti dijagnostiku dojke…


SARANSAK