NE KAČITE SE SA TIJANOM: Najbolja svjetska odbojkašica je prvo trenirala karate


NE KAČITE SE SA TIJANOM: Najbolja svjetska odbojkašica je prvo trenirala karate


Tijana Bošković je ponos Bileće i Republike Srpske, sa reprezentacijom Srbije osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Japanu i proglašena je za najbolju igračicu šampionata.


Ipak, prvi sport u kojem je pokazala svoj talenat nije bila odbojka, već karate, o čemu svjedoče i riječi njenog nekadašnjeg trenera Petra Kozjaka.


– Sjećam se kada je Tijana kao mala djevojčica došla u Karate klub „Hercegovac“ koji je nastao fuzionisanjem dva kluba. Uglavnom je bila viša od svojih vršnjaka i protivnika, a ja sam „prijetio“ trenerima drugih klubova da će ih ona sve tući. Kao i mnogi drugi bilećki sportisti nije ostala u karateu, ali joj je ovaj sport itekako pomogao da postane to što je danas, zahvaljujući trenerima iz našeg kluba. I mnogi drugi sportisti su poslije odlaska iz karatea postali uspješni u fudbalu, košarci, odbojci, rukometu… Djeca počinju da treniraju karate već sa pet godina, a ovaj sport im razvija motoriku i dobijaju odličnu bazu za ostale sportove – istakao je Petar Kozjak, trener KK Hercegovac.


On je dodao da je Tijana talenat povukla na oca Ljupka, s kojim je u veoma dobrim odnosima.


-Sa Ljupkom sam igrao fudbal po mnogobrojnim turnirima, odlični smo prijatelji. Tijana i njena sestra Dajana, koja je reprezentativka BiH u odbojci, su imale od koga da naslijede talenat – dodao je Kozjak.


Članska knjižica Tijane Bošković i danas se nalazi u kancelarijama Karate kluba Hercegovac. Borilačkim sportom 21-godišnja Bilećanka bavila se nekoliko godina, a nosilac je zelenog pojasa, za koji je položila 6. juna 2007. godine.


Tijanin otac Ljupko Bošković je otkrio da je karate napustila jer nije imala mogućnost da učestvuje u borbama.


-Sjećam se da se Tijana ljutila što nije dobijala priliku da ide na takmičenja i da se takmiči u borbama, a onda se odlučila za odbojku. To se ispostavilo kao najbolje za nju. Presrećni smo zbog novog uspjeha, išli smo na aerodrom da je dočekamo, a nažalost imamo zaista malo vremena da se vidimo s njom. Zvao nas je načelnik optštine Bileća, kao i predsednik kluba Hercegovca u kojem je trenirala, planirali su da joj upriliče prijem, ali nažalost to neće biti moguće, jer je već sutra očekuju klupske obaveze u istanbulskom Ezečibašiju – rekao je Ljupko Bošković.


Zanimljivost porodice Bošković je da pored Tijane i Dajane, koje igraju odbojku, njihov brat Vuk igra košarku. Tijana igra za turski Ezečibaši, Dajana je takođe u Istanbulu, član je Sarijera, dok je Vuk u mlađim kategorijama Igokee.


BLIC

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?