DUČIĆEVE IDEJE I DANAS POKREĆU RAZVOJ TREBINJA


OTVORENE DUČIĆEVE VEČERI POEZIJE


DUČIĆEVE IDEJE I DANAS POKREĆU RAZVOJ TREBINJA


Gradonačelnik Trebinja i predsjednik Savjeta Dučićevih večerio poezije Luka Petrović otvorio je večeras u Kulturnom centru Trebinje najprestižniju kulturnu manifestaciju u Hercegovini – Dučićeve večeri poezije, na kojoj se okupila elita srpske kulture – pjesnici, vokalni solisti i operski pjevači, dramski i baletski umjetnici, pijanisti i horski izvođači. 


Upravo to je, kako je istakao i gradonačelnik Petrović na Svečanoj akademiji, bila Dučićeva koncepcija i razvojne ideje koje i danas pokreću razvoj Trebinja i kulturno ga oblikuju, kako bi „sve teklo ljepše, smislenije i otmenije“.


„Mi i danas idemo Dučićevim putem, a meni, umjesto Dučićevih pisama koje je nekada slao mom dalekom prethodniku, gradonačelniku Trebinja Đorđu Tupanjaninu, stižu brojni mejlovi umjetnika koji nastupaju na našim scenama u okviru projekta „Trebinje, grad kulture“, gdje u porukama dobijam i nedvosmisleno uvjerenje da smo na dobrom putu i da u širim evropskim okvirima Trebinje predstavlja grad koji je izazovan i u okviru samog kulturnog menadžementa izuzetno atraktivan i konkurentan“, naglasio je gradonačelnik Petrović.


Tradicionalnu Besjedu o Dučiću govorio je prof. dr Boško Suvajdžić, nazvavši je „Moj Dučić“, kako je nazvao i svoju pjesmu koju je, kako je rekao, danas napisao u Trebinju.


On je naglasio da je njegov Dučić i zalazak sunca, i muzika, i nagoni koji označavaju mutne senzacije, nerazjašnjene nemire u čovjeku, i tužne oči suncokreta, ali i i ljubav i ljepota, otmenost, duhovnost, hrabrost, rodoljublje.


Dučićevo delo, pa i ove Večeri poezije u Trebinju predstavljaju ono fino filigransko tkanje koje jednom narodu i njegovoj istoriji obezbeđuje dubinu kulturnog pamćenja, a bez te dubine kulturnog pamćenja nisu mogući ni narod, ni njegova istorija“, istakao je Suvajdžić.


Na akademiji su nastupili Hor AKUD “Lola” iz Beograda, beogradski dramski umjetnici Biljana Đurović, Nebojša Kundačina i Srđan Karanović, te Milan Rus i Bojana Žegarac - prvak i prvakinja Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, kao i  Aleksandra Stamenković, primadona Beogradske opera, Snežana Berić, vokalni solista, uz klavirsku pratnju Nevene Živković, a nastupili su i trebinjski umjetnici -  duet pijaniste Boba Vučura i vokala Marije Ninković.


Sutra ujutro će se održati Sveta liturgija i pomen Dučiću u Hercegovačkoj Gračanici, a u večernjim satima je pjesničko veče “Na Dučićevom putu”, na kome će učestvovati veliki broj pjesnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, uz scensko muzički program…


IZLOŽBA VLADIMIRA VELIČKOVIĆA I DADA ĐURIĆA 


U okviru „Dučićevih večeri poezije“ u Muzeju Hercegovine je večeras otvorena izložba radova Vladimira Veličkovića i Miodraga Dada Đurića.


Izloženih 28 djela dvojice velikana srpske likovne scene objedinjeni su   nazivom „Kontrapunkti“, a najvećim dijelom su iz zbirke galarije „Viskonti fajn arts“ iz Ljubljane, Lazara i Žive Vujić, dok su ostali radovi – četiri iz Muzeja Hercegovini i tri u vlasništvu Crkvene opštine Mostar, koje su Vujići poklonili Eparhiji i Muzeju Hercegovine…


SARANSAK