POČELA MATEMATIČKA KONFERENCIJA


POČELA MATEMATIČKA KONFERENCIJA


SAVREMENI MATEMATIČKI PROBLEMI U ČAST PROFESORA PIKULE 


U čast prof. dr Milenka Pikule, osnivača katedre za matematiku na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, čiji je on profesor i dugogodišnji dekan, u Trebinju se, na Fakultetu za proizvodnju i menadžment, održava dvodnevna matematička naučna konferencija koja se bavi savremenim problemima ove nauke.


Na konferenciji, na kojoj je prijavljeno preko 50 naučnih radova i uz učešće preko 70 profesora univerziteta, matematičari će se baviti širokim spektrom naučnog istraživanja iz oblasti matematike, nakon čega slijedi štampanje zbornika odabranih radova, jer će samo najbolji biti štampani.


Zbornik se neće moći koristiti kao udžbenička literatura, jer su u pitanju radovi na mnogo većem nivou koji preferiraju da budu naučni, dok se naša studentska sekcija sada bavi ovakvom tematikom, jer će neki od studenata postati naše kolege i baviti se ovom djelatnošću“, pojasnio je dekan trebinjskog Menadžmenta prof. dr Dušan Jokanović.


Značaj manifestacije je potvrdio i dekan Filozofskog fakulteta Istočno Sarajevo doc. Dr Draga Mastilović, naglasivši da katedra za matematiku izvodi dva studijska programa – za matematiku i računarstvo i matematiku i fiziku, gdje su se, kako dodaje, obrazovali i još uvijek se obrazuju i brojni kadrovi Hercegovine.


Profesor Pikula kome je katedra i posvećena istakao je samo da je ovo za njega veliki  trenutak, te da će se, koliko to bude mogao, angažovati i ubuduće na polju matematike.


Skup u Trebinju je pozdravio i gradonačelnik Luka Petrović, naglasivši da će  konferencija, koja se u ovom gradu organizuje već petu godinu zaredom, dati doprinos nauci uopšte, ali i Istraživačkoj stanici koja se planira otvoriti u bivšoj školi u Zgonjevu kod Trebinja.


„I ova konferencija, ali i trebinjsko Društvo matematičara, nama će dobro doći jer smo planirali da, kroz istraživačku stanicu, napravimo sekciju za matematiku, u kome smislu ćemo upravo na ovaj način imati dobru bazu“, kazao je gradonačelnik Petrović. 


Naučnoj konferenciji, koju organizuje Društvo matematičara Trebinje, Grad Trebinje, Ministarstvo nauke i tehnologije i katedra za matematiku u Istočnom Sarajevu, pored matematičara iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, prisustvuju i matematičari iz Rusije i Turske...


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?