POČELE “DUČIĆEVE VEČERI POEZIJE”: POEZIJA ZA NAJMLAĐE UVOD U VEČERI


POČELE “DUČIĆEVE VEČERI POEZIJE”: POEZIJA ZA NAJMLAĐE UVOD U VEČERI


Druženjem pjesnika Dragana Koprivice, Dragomira Ćulafića i Vojislava Vukotića sa učenicima osnovnih škola i Gimnazije “Jovan Dučić”, u Trebinju su počele ovogodišnje  "Dučićeve večeri poezije".


U prepunim salama trebinjskih osnovnih škola pjesnici su sa radošću dočekani i ispostavilo se da je širenje Dučićeve manifestacije na najmlađu populaciju, što je Gradska uprava započela prošle godine, postiglo puni efekat, jer, kako je istakao jedan od pjesnika, Dragan Koprivica, učenje djece da odmalena vole poeziju – znači njihovo učenje da vole ljude.


“Ideja da se najmlađi uzrast uključi u Dučićeve poezije naprosto je fantastična, što je, po meni, bio dosadašnji nedostatak ovog ukupnog kulturnog projekta, na čemu možemo zahvaliti ovoj Gradskoj administraciji što se na ovaj način šire kulturna i književna interesovanja i na našu najmlađu populaciju”, kazao je Koprivica.


Sa njim se složio i Dragomir Ćulafić, koji je naglasio da je siguran da će ovi mališani, kada u djetinjstvu zavole poeziju, u budućnosti biti stalni gosti Dučićevih večeri poezije, manifestacije koja u Trebinju traje pola vijeka.


  Nakon osnovnih škola, pjesnici će gostovati u trebinjskoj Gimnaziji, gdje se otkriva baljeref pjesnika Jovana Dućića, čijem životu i radu je posvećena i predstava “Poslednja pesma” koju u petak veče izvode Nebojša Kundačina, Milan Zarić  i Maja Kolundžija Zoroe. 


Centralni dan manifestacije, ove subote, počinje tradicionalnim polaganjem cvijeća na spomenike Dučiću i Njegošu, uz prigodan recital na Trgu pjesnika, nakon čega se u popodnevnim časovima u Muzeju Hercegovine otvara izložba crteža Dada Đurića i Vladimira Veličkovića, a u večernjim satima slijedi Svečana akademija “Kod kneza na balu”.


Na akademiji je najavljeno učešće Hora AKUD “Lola” iz Beograda, te beogradskih dramskih umjetnika Biljane Đurović i Nebojše Kundačine, Milana Rusa i Bojane Žegarac, prvaka i prvakinje Baleta  Narodnog pozorišta iz Beograda, Aleksandre Stamenković, primadone Beogradske opera, Snežane Berić, vokalne solistkinje, a pratiće ih Nevena Živković na klaviru.


Od trebinjskih umjetnika predviđen je duet pijaniste Boba Vučura i vokala Marije Ninković, a treadicionalnu besjedu o Dučiću govori prof. dr Boško Suvajdžić.


U nedelju slijedi sveta liturgija i pomen Dučiću u Hercegovačkoj Gračanici, a u večernjim satima je pjesničko veče “Na Dučićevom putu”, na kome će učestvovati veliki broj pjesnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, uz scensko muzički program…


NN


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?