PODRUMI VUKOJE OBILJEŽILI BERBU 2018.


PODRUMI VUKOJE OBILJEŽILI BERBU 2018.


 VRHUNSKI ROD ĆE DATI VRHUNSKA VINA


Berbom ovogodišnjih zlatnih grozdova „žilavke“ u Carkim vinogradima na Ušću kod Trebinja, „Podrumi Vukoje“ su obilježili ovogodišnju, veoma uspješnu Berbu 2018., koja će, kao i prethodna godina, ući u anale ove, najbolje vinarije Jugoistočne Evrope i uz zlatne grozdove ostati upisana zlatnim slovima.


„ Zaista je u pitanju jedna od najboljih godina što se tiče odnosa kvaliteta i kvaniteta, ali, s obzirom da se mi uvijek baziramo na kvalitetu, onda je veoma bitna činjenica da je 2018. godina dala iziuzetno kvalitetno grožđe, kojeg je u našim vinogradima bilo više nego nekih ranijih godina, čemu je pogodovalo izuzetno dobro proljeće i lijepo cvjetanje, agrotehničke mjere su primijenjene valjano, pa je i grožđe zrijevalo u izuzetnim uslovima“, kazao je Radovan Vukoje, direktor „Podruma Vukoje“.


Dok se u vinariji već otaču najbolja vina, u punom pogonu od ove godine i destilerija Vukoja, koje će dati i dobra vina i rakije, jer je u toku probrana berba iz Carskih vinograda, dok je na drugom lokalitetu „Podruma Vukoje“, u Zasad polju, već završeno dvije trećine berbe.


Podsjetivši da je momenat berbe najbitniji za kvalitetno vino, Radovan Vukoje kaže da su se trudili da odaberu idealan momenat zrelosti grožđa i odnos šećera i kiselina, što je Vukojama uvijek polazilo za rukom, pa su i vina bila izuzetna, jer je, kako kaže, rožđe uvijek zadržavalo lijepu ukupnu kiselinu, dok je šećer na jugu uvijek visok, dok probrana berba podrazumijeva branje najboljih grozdova, pa je sve to dalo najveća i najkvalitetnija vina sa etiketom „Vukoje“.


„Ako je riječ o vinima koja treba da odleže po pet ili deset godina, onda je i bitno da imamo izuzetan odnos šećera i kiseline, a ona kod nas imaju visok nivo i jedne i druge komponente, gdje se naročito mora paziti na drvo u kome vino odležava, ali i sami odnos vinara prema svome poslu, a po svemo tuome je Podrum Vukoje i prepoznat“, dodaje Radovan, podsjetivši da se vino pravi 60 do 70 procenata u vinogradu, a otalo u podrumu.


U Carskim vinogradima su „žilavka“ sa pratećim soratama „benom“ i „krkošijom“ od 7%, a u Zasad Polju, lokalitetu uz samo korito rijeke Trebišnjice, sade se ostale sorte, među kojim na 9 hektara dominira „vranac“, ali i internacionalne sorte „merlo“, „kaberne“, „crni pino“, „sira“, kao i „dubrovačka malvasija“ i „tamjanika“, te neizbježni „šardone“ i „muškat“.


Vukoje od svih ovih sorti prave prvoklasna vina koja su takvog okusa iz razloga što ih prave isključivo od svoga grožđa, bez otkupa i uvoza, pa im kao takvim, oni sami udahnjuju dušu, počev od vinograda, pa preko vinarije i destilerije, koja je kao višemilionski projekat zaživjela u potpunosti ove godine i dala izvanredne destilate od grožđa, odnosno, grozdovu rakiju sa izvjesnim iznenađenjima koja Vukoje za sada ne otkrivaju.


Ono što su mogli otkriti je da će sadašnje 22 etikete biti povećane sa novih šest, odnosno još deset vrsta iz destilerije, što će zadovoljiti probirljiva tržišta, ne samo Evrope, već i Amerike i Azije, u kojim su nabolji ambasadori ova vina...


Ovu godinu „Podrumi Vukoje“ započeli velikom nagradom u Kini, gdje su četiri vina osvojila najbolji plasman, da bi u februaru potvrdili priznanje najbolje vinarije Jugoistočne Evrope, na takmičenju u Iloku (Hrvatska).


Zapažen je bio i Salon žilavke, iz Vinske galerije „Vukoje“, na kojoj su se okupili svi referentni proizvođači ove sorte, odnosno, dvadesetak vinarija i isto toliko proizvođača autohtone hercegovačke hrane, a u prisustvu velikog broja enologa, vinara, distributera vina, ali i javnog i političkog života iz regiona i cijelog svijeta.


„Sve ovo je dalo veliki zamajac turizmu Hercegovine i radujemo se što dajemo doprinos razvoju turizma, u kome Podrumi Vukojer godišnje prime više od 50.000 turista godišnje“, kaže Vukoje, zadovoljan što turisti, među pet mjesta koja izaberu kada dođu u Hercegovinu, zajedno sa ostalim spomenicima kulture i destinacijama,uvrštavaju njihovu vinariju...


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?