OBILJEŽEN DAN OSLOBOĐENJA TREBINJA U DRUGOM SVJETSKOM RATU


OBILJEŽEN DAN OSLOBOĐENJA TREBINJA U DRUGOM SVJETSKOM RATU


Polaganjem cvijeća na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma 1941 – 1945. u  Gradskom parku, u Trebinju je obilježen 4. oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu.


Ističući zadovoljstvo što Trebinje obilježava ovaj važni datum, kada su 1944. godine jedinice Desete hercegovačke i Druge dalmatinske brigade oslobodile ovaj grad nakon dva dana i dvije noći teških borbi, predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Slavko Šanjević je podsjetio da je Trebinje bilo i strateška tačka za Herceg Novi i Dubrovnik.


“Za oslobođenje opštine je za četiri godine rata poginulo 158 boraca iz drugih krajeva i same opštine Trebinje, ali je stradanja bilo mnogo više, jer su Trebinje držali pripadnici 369. njemačke zloglasne divizije i imali zadatak od više komande da brane po svaku cijenu ovaj grad upravo zbog njegovog strateškog položaja”, kazao je Šanjević.


On je napomenuo da je Trebinje, uodnosu na broj stanovnika, imalo najveći broj žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu, jer je širom bivše Jugoslavije poginulo 819 boraca iz Trebinja i 874 žrtve fašističkog, ustaškog i nacističkog terora, čija su imena izlivena na istočnim i zapadnim vratima Spomen kosturnice na kojoj je veličanstveni spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata koji je vajarsko djelo Nandora Glida.  


Šanjević je napomenuo i to da je Trebinje u NOB-u imalo preko 4.500 boraca rođenih na području ove opšine, od kojih je preko 200 preživjelih nosilaca Partizanske spomenice 1941., a  12 narodnih heroja, što su sve veliki zalozi za čuvanje budućnosti i tekovina antifašizma…


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?