VEČERNJE BOGOSLUŽENJE SA ČINOM NAREČENJA U SABORNIM HRAMU


VEČERNJE BOGOSLUŽENJE SA ČINOM NAREČENJA U SABORNIM HRAMU


Uoči hirotonije i ustoličenja novoizabranog episkopa zahumsko hercegovačkog i primorskog Dimitrija, večeras su u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju mitropoliti i episkopi Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa patrijarhom Irinejom, služili Večernje bogosluženje sa činom narečenja. 


 „Sutra je veliki događaj, veliki praznik i cijeloga jutra i tokom cijele službe ćemo prizivati Duha Svetoga i dobiti novoga vladiku – oca Dimitrija koga svi dobro ovdje poznajete“, istakao je na kraju bogosluženja vladika Grigorije.


On je svoje Trebinjce i Hercegovce pozvao da budu dobri domaćini i pruže gostoprimstvo onako kako to najbolje znaju.


Nakon bogosluženja su vjernici u prepunom Sabornom hramu od partijarha Irineja uzimali blagoslov, pripremajući se za sutrašnji veliki praznik i bogosluženje koje počinje ujutro u 8 časova.


Izabrani Episkop Dimitrije, svjetovno ime Savo, rođen je 12. novembra 1976. godine u Cetinju, a djetinjstvo je proveo na Svetom Stefanu, opština Budva,  gdje živi njegova porodica. 


Osnovnu i srednju školu je završio u Budvi, a vojni rok služio je u Somboru i Užicu 1995/1996. godine. 


U manastir Tvrdoš dolazi 2002. godine, a 2003. godine je zamonašen dobivši ime Dimitrije, po Svetom velikomučeniku Dimitriju, dok je u čin jerođakona rukopoložen  2004. godine na Božanstvenoj Liturgiji u hramu Rođenja Svetog Jovana Кrstitelja i Preteče Gospodnjeg, na Orovcu-Trebinje, a u čin jeromonaha 2005. godine, na Praznik Bogojavljenja, u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.


Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu „Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog“ u Foči, 2012. godine. 


Кao tvrdoški jeromonah imenovan je za nastojatelja manastira Duži 2015. godine.


Sveti Arhijerejski Sabor, na sjednici održanoj 9. maja 2018. Godine, izabrao je jeromonaha Dimitrija, nastojatelja manastira Duži, za episkopa Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. 


Na prijedlog episkopa Grigorija, a odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, odlikovan je činom arhimandrita 21. maja 2018. godine...


SARANSAK 


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?