DRUŠTVO PRIJATELJA TREBINJA OBNOVILO RAD


DRUŠTVO PRIJATELJA TREBINJA OBNOVILO RAD


Društvo prijatelja Trebinja obnovilo je svoj rad, a na večerašnjoj skupštini za novog predsjednika jednoglasno je izabran arheolog Đorđo Odavić.


Odavić je podsjetio da je ovo društvo osnovano 2001. godine, da je veoma uspješno radilo na afirmaciji vrijednosti Trebinja, ali i da su se aktivnosti vremenom ugasile nakon smrti osnivača Dušana Duka Sekulovića.


On je podsjetio da su svojevremeno, upravo na zalaganje članova društva, ponovo „proradili“ javni satovi značajne kulturnoistorijske vrijednosti – na zgradama Centra za informisanje i obrazovanje i Muzeja Hercegovine, da je gradski park dobio nove klupe, a rodne kuće trebinjskih velikana, poput Mića Ljubibratića, spomen ploče…


„I dalje namjeravamo da radimo takve stvari, kako bi Trebinje uzdigli na ono mjesto koje mu i pripada. Trebinje je najreprezentativniji grad u BiH kada je u pitanju kulturna baština. Nevjerovatno je šta u tom smislu Trebinje ima i šta može svijetu da predstavi“, ističe Odavić, dodajući da Trebinje mora biti šire prepoznatljivo po svojim spomenicima kulture, kao što je upravo kulturna baština Veneciju, Dubrovnik ili Kotor učinila prepoznatljivim na karti svijeta.


On je rekao da gradovi mnogo skromnije kulturnoistorijske baštine konkurišu na razne programe međunarodnih fondova, zbog čega nema nijedan razlog da to i naš grad ne čini „kad ima sve referencije ispred ostalih“.


„Najviše spomenika kulture u Bosni i Hercegovini ima Trebinje. Na zvaničnoj listi preliminarnih spomenika kulture Mostar ima 51 takav lokalitet, Sarajevo 65, Banjaluka 44, a Trebinje čak 98“, ističe Odavić, dodajući da će uloga Društva prijatelja Trebinja biti mnogo šira od afirmacije kulturne baštine i da će obuhvatati sve oblasti društvenog života i rada.


Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da će Gradska uprava pružiti punu podršku ovom društvu, navodeći da od članova očekuje da iniciraju nove ideje i projekte koje će Grad finansijski pomoći da se realizuju.


Ideju o obnovi društva prezentovali su mi Đorđe Odavić i Mihajlo Tešanović. Oni žele da sa ostalim članovima rade na realizaciji ranije uspostavljenih ciljeva. Sada su se stekli uslovi da i Grad bude taj koji će im pomoći“, naveo je Petrović.


On je kazao da mu je veoma drago što su se članovi društva sporazumijeli kako bi njegovi organi radili u punom kapacitetu, savjetovali lokalnu vlast i svojim idejama pomogli da se urade bitni projekti koji do sada nisu prepoznati kao značajni za ovu lokalnu zajednicu.


„Primjenom njihovim ideja i savjeta sigurno je da će Trebinje imati značajniju poziciju u ovom regionu“, poručio je Petrović, dodajući da su ciljevi društva – i širokogrudost i gostoprimstvo, te prihvatanje svih onih ljudi koji žele da pomognu ovom gradu.


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?