SA PROMOCIJE KNJIGE RATOMIRA MIJANOVIĆA


SA PROMOCIJE KNJIGE RATOMIRA MIJANOVIĆA


U bašti Kafe bara „Queen“ u Trebinju održana je promocija zbirke ratnih priča, prvjenca novinara Radio Trebinja Ratomira Mijanovića, koju je autor, u asocijaciji na svoje ime ili u asocijaciji na vrijeme prošlo i sadašnje, nazvao „Priče iz ratomira“.


Ovo je moja posveta mladim ljudima koji su ginuli za Republiku Srpsku i stvarali Republiku Srpsku, a pitanje je koliko im je Republika Srpska zauzvrat dala, iako moji junaci, moji saborci i drugovi, nisu ni razmišljali na taj način, ne isvrćući se na to šta mogu dobiti, već kako mogu pomoći toj republici „, kazao je na promociji Mijanović, napomenuvši da su svih 23 priče istinite, o čemu su posvjedočili i burni aplauzi brojnih bivših boraca iz svih krajeva Hercegovine koji su bili prisutni na promociji.


O svemu što je Mijanović rekao i napisao u knjizi posvjedočili su Mijanovićevi saborci Miodrag Ljumo Hrnjez i Aleksandar Sarić.


„Svi znamo da se sve ono što nije zapisano vremenom poprilično zaboravi, pa su ovakve knjige jako bitne, a Ratova knjiga je jedna velika palata sa 23 odaje oslikane najljepšim šarama, knjiga koja je temelj ljubavi i istine, putokaz i svijeća koja za mlade generacije gori u mraku“, kazao je Hrnjez.


Aleksandar Sarić je bio izuzetno srećan što je, kako kaže, više od 20 Ratovih priča, okupilo na jednom mjestu bivše borce, pripadnike svih jedinica Hercegovačkog korpusa.


Ti je i najveći uspjeh ove Ratomirove knjige u koje sam i ja priložio dvije ratne priče, jednu u kojoj sam na području Boračkog jezera u vrijeme proteklog rata dao krv vojniku iz suprotnog tabora, školskom drugu, a druga je razmjena zarobljenika, gdje su se u jednoj napuštenoj i razorenoj kući sastale tri vojske“, prisjetio se Sarić.


Potpredsjednik Skupštine Grada Trebinja Bojan Šapurić je govorio u ime mlade generacije, onih koji se, srećom, rata ne sjećaju.


Ova knjiga treba da bude svima nama, mladim pokoljenjima, svjedočanstvo na osnovu koga ćemo pamtiti šta su naši očevi prošli, gdje su i zašto ostavili svoje najbolje godine, ali istovremeno nas učeći da moramo graditi mostove prijateljstva, ne zaboravljajući sve ono šti se tada dfešavalo“, bio je isakren mladi Šapurić.


Na promociji su emitovani i odlomci radio drama, urađeni po tekstovima najupečatljivijih priča, dok su u kulturno-zabavnom programu učestvovali trebinjska grupa „Krugovi u žitu“ i mladi pjesnici Gimanzije „Jovan Dučić“.


Sav prihod od knjiga prodatih na večerašnjoj promociji Mijanović će uplatiti na račun Udruženja roditelja sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko"..


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?