TREBINJCI SVJEDOČE ZA ZLOČINE BIVŠEG UPRAVNIKA “LORE”


TREBINJCI SVJEDOČE ZA ZLOČINE BIVŠEG UPRAVNIKA “LORE”


VESELIN DERETIĆ NE VJERUJE U PRAVDU SPLITSKOG SUDA


U Županijskom sudu u Splitu je počelo saslušanje bivših trebinjskih logoraša zloglasnog logora za civile i ratne zarobljenike “Lora”, a u vezi sa ratnim zločinima koje su počinili bivši upravnik ovog logora Tomislav Duić i policajac Emilio Bungur.


Na ročištu u Splitu su saslušani Veselin Deretić, Mirko Bjelica i Anđelko Oro.


“Ja sam to u sudnici i potvrdio, a čini mi se da će se tako i ispostaviti – da je u pitanju samo farsa, jer sam najprije stekao utisak velike arogancije od strane sudije, zatim je on u toku moga saslušanja počeo i da viče na mene, što me je jako uznemirilo u sudnici u kojoj sam se nakon 26 godina ponovo suočio sa svojim dželatom, a da ne govorim o izjavama njegovog advokata da ja lažem, na šta sam se pobunio, pitajući kako se to može dozvoliti, pa je to moje negodovanje izazvalo galamdžijski stav sudije”, kaže Deretić.


Dodaje da je i u sudnici, nakon što je sudija neočekivano rekao kako ću ja na kraju kazati da je sve bila farsa, i on sam rekao da je očigledno kako je sve to farsa.


Kaže da mu, u suštini, nije ni bilo dozvoljeno da govori o onome što je preživio, jer su se ispitivanja najviše odnosila na Bungurovo ponašanje, a ne na Duićevo koje je, kako tvrdi, bilo mnogo surovije.


“Iako su Duić i njegova tadašnja supruga Tanja, koja je često dolazila da nas maltretira, tuče i gasi cigarete svuda po našim tijelima, bili najgori mučitelji, mene su pitali samo za Bungura, jer, kako su mi rekli, za Duića imaju moj pismeni iskaz, pa su me spriječili da pred najvećim mučiteljem iz “Lore” kažem šta mi je sve radio, na šta sam vrlo ogorčen”, tvrdi Deretić.


Sličnu golgotu, ali i svjedočenje, imao je i Mirko Bjelica, koji je svjedočio u splitskom sudu, ali nerado staje pred kamere, dok je treći svjedok Anđelko Oro, kako kaže Deretić, od Duića nije ni dobijao batine.


“Takva svjedočenja, u kojim se javno ne čuje glas onoga ko je redovno od Duića dobijao batine i trpio različite druge fizičke i psihičke torture koje ne bi ni stoka podnosila, a sasluša se onaj koga on nije batinao, po meni ukazuju samo na farsičnost ovoga procesa, a daj bože da nisam u pravu”, dodaje ogorčeni Deretić.


Kaže da njegovoj ogorčenosti ide u prilog i činjenica da je na ranijem saslušanju svjedočio u prepunoj sudnici, među kojim je bio veliki broj novinarskih ekipa, ali da ovoga puta nije bilo nikoga.


Takođe je ogorčen što je Duić, koji se navodno godinama krio, uhapšen tek u februaru 2016. godine i to na kućnom pragu u Splitu, gdje je boravio i onda kada mu je u odsustvu presuđena kazna zatvora od osam godina, navodeći da bi jedina pravda bila suđenje u inostranstvu…


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?