GRADSKA UPRAVA DONIRALA UDRUŽENJU DIJABETIČARA 200 APARATA ZA MJERENJE ŠEĆERA U KRVI


GRADSKA UPRAVA DONIRALA UDRUŽENJU DIJABETIČARA 200 APARATA ZA MJERENJE ŠEĆERA U KRVI 


Trebinjska Gradska uprava donirala je Udruženju dijabetičara Trebinja 200 aparata sa pripadajućim trakicama za mjerenje šećera u krvi.


Iz razgovora sa članovima Udruženja shvatili smo da su ovi aparati potrebni i onim grupama dijabetičara koji nisu na insulinskim terapijama, ili po nekom drugom osnovu nemaju pravo na besplatne aparate, jer je potrebno preventivno djelovati i kontrolisati dijabetes, a nama je cilj da imamo što zdraviju populaciju“, istakao je, dijeleći aparate, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.


Kaže da je upoznat sa činjnicom da Trebinje ima veliki broj dijabetičara, ali je isto tako bitno znati da dobar dio njih nije na insulinu i da i oni trebaju aparate, iako ih nisu u stanju kupiti, ali će Gradska uprava, u cilju preventivnog djelovanja, inicirati i, u saradnji sa Domom zdravlja i Bolnicom Trebinje, organizovati mjerenje šećera u krvi za sve osnovce.


“To će se svakako realizovati uz saglasnost roditelja, ali ćemo u saradnji sa pomenutim zdravstvenim ustanovama i njihovim zdravstvenim radnicima, organizovati i obilaske svih trebinjskih sela, kako bi se sgledalo sveukupno zdravstveno stanje cjelokupne seoske populacije, sa akcentom na šećer u krvi”, kazao je Petrović, najavivši i pokretanje inicijative prema Fondu zdravstva RS da se za djecu do 18 godina uvede takozvani “libre system” u mjerenju šećera u krvi, gdje se djeca ne moraju bosti iglama i na taj način se izbjegava takva vrsta stresa. 


Nada Bijedić, predsjednica Udruženja oboljelih od dijebetesa iz Trebinja, koja ovaj posao volonterski obavlja dugi niz godina, kaže da je udruženje inače dobija veliku pomoć od Gradske uprave u Trebinju i das u na svaku njihovu inicijativu pozitivno odgovarali.


„Zahvalni smo Gradskoj upravi na inicijativi koja je potekla od gradonačelnika, koji je ozbiljno shvatio probeleme sa kojim se suočavaju dijabetičari koji nisu na insulin, kao i zdravstvenim ustanovama u Trebinju, jer je ovo velika pomoć za nas, posebno što nabavku trakica za ove aparate podržava Fond zdravstva„, istakla je Bijedićeva, dodijelivši gradonačelniku i zdravstvenim radnicima sa kojim sarađuju zahvalnice Udruženja. 


Ona je podsjetila da je u Trebinju registrovano oko 3.000 dijabetičara, od kojih je blizu 800 sa insulinskom terapijom i šećerom tipa jedan, a koji su jedini sa pravom dobijanja besplatniha aparata od Fonda zdravstvenog osiguranja.


Ona je navela da je među oboljelim od dijabetesa u Trebinju i dvanaestero djece, ali se u posljednje vrijeme, na svu sreću, ta brojka ne povećava…

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?