POLICIJSKA UPRAVA TREBINJE - STANJE BEZBJEDNOSTI DOBRO


POLICIJSKA UPRAVA TREBINJE - STANJE BEZBJEDNOSTI DOBRO


Stranje bezbjednosti na prostoru istočne Hercegovine je dobro, pa je u tome kontekstu i protekla turistička sezona u Trebinju protekla bezbjedno, saopšteno je na današnjoj Konferenciji za novinare Policijske uprave Trebinje.


Naročito je istaknuto da su bez ikakvih problema protekle posjete zvaničnika Republike Srpske, ali i sjednica dvije vlade – Republike Srpske i Republike Srbije, što, kako je istakao načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa, ne podraumijeva samo angažman policije na dan održavanja sjednice, već rad od sedam do deset dana. 


„Imali smo određena pogoršanja kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja, a u avgustu je jedno lice izgubilo i život, ali se ni sami učesnici u saobraćaju ne pridržavaju zakonom propisanih mjera i radnji“, istakao je Laketa. 


Kaže da je hercegovačka policija u toku proteklog ljeta provodila pojačane aktivnosti kontrole saobraćaja, pa su u zadnjih mjesec dana dva uređaja za mjerenje brzine imala preko 3.500 zadokumentovanih prekršaja, od čega se blizu 3.000 prekršaja desilo u Trebinju, ali se vozači očito ne obaziru mnogo na novčane kazne.


„Nadamo se da će uroditi plodom stupanje na snagu zakon, prema kome se novčana kazna može zamijeniti kaznom zatvora, a na području naše Policijske uprave se to već realizuje i već je jedno lice, koje je nama bilo vrlo interesantno po pitanju saobraćaja,  dobilo zatvorsku kaznu, koja traje jedan dan, ali je u pitanju manja kazna, dok će oni koji imaju kazne od 5.000 ili 10.000 KM – sada moraju to da plate ili idu u zatvor“, objasnio je Laketa, napominjući da se nagomilane kazne ne objedinjuju, već se  pojedinačno svaka neplaćena  kazna zamjenjuje danima provedenim u zatvoru.


Kaže da u Trebinju gotovo i nema lica koja vrše prekršaje iz saobraćaja, da nisu bar nekoliko puta sankcionisani od strane policije, ali je zakon nedorečen i potrebno je izvršiti izmjene, gdje se mora ostaviti mogućnost zapljene motocikla ili automobila kojim je izvršen prekršaj ili krivično djelo. 


Sve dok kazne ne budu oštrije, a prekršiocima zakon bude dozvoljavao da odmah sutradan nakon počinjenog prekršaja i eventualnog oduzimanja vozila on može doći po njega, nastaviće se, kako je rečeno, po starom.


Laketa je, govoreći o migrantima, napomenuo da je zaustavljena njihova ekspanzija na  teritoriju istočne Hercegovine i to u najvećoj mjeri zahvaljujući dobroj organizovanosti čuvanja granica i policije Republike Srpske, ali i Crne Gore.


Napominjući da je u avgustu evidentiran ilegalni ulazak svega 15 stranih državljana koji su predati u nadležnost Terenske kancelarije Službe poslova sa strancima, Laketa je objasnio da je i ministar MUP-a RS Dragan Lukač potpisao Sporazum, na osnovu koga se policijske snage Republike Srpske raspoređuju u različite zone odgovornosti, pa su sada pojačane aktivnosti i prema Zvorniku i Bijeljini, gdje su trenutno migrnatski prelasci najbrojniji, ali i u zoni odgovornosti trebinjske Policijske uprave, a policajci, koji su na terenu sa pripadnicima Granične policije BiH, su i iz drugih organizicionih jedinica MUP-a RS i takve koordinisane aktivnosti daju rezulatate…


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?