VLADIKA GRIGORIJE OTPUTOVAO U NJEMAČKU


VLADIKA GRIGORIJE OTPUTOVAO U NJEMAČKU


Episkop zahumsko - hercegovački i primorski Grigorije otputovao je na Svetog Agatonika u Njemačku, gdje ga je, ispred Eparhijskog doma, ispratilo sveštenstvo Eparhije. 


I dok se slavilo u hercegovačkim pravoslavnim domovima koji proslavljaju ovoga sveca, koji nije česta slava kod hercegovačkih Srba, a među kojim je i moja porodica, mnogi koji su znali za njegov odlazak bili su tužni. 


Da je vladika želio da ga ispraćaju novinarske ekipe, iz Eparhije bi ih i pozvali, ali bi ja, da mi nije bilo gostiju koji su pristizali već od ranih jutarnjih časova, i nepozvan otišao da ovom dobrom čovjeku, našem duhovnom pastiru koji je bio toliko omiljen da je sjedio s nama u kafanama, razgovarao s nama u Gradskom parku kao i svi drugi prolaznici, čistio čak i ulice zajedno sa nama – da mu poželm sretan put i da se, praveći se da sam slučajno prolazio baš tuda, pozdravim sa našim vladikom.


A možda je to negdje nekom nevidljivom rukom, nošenom božijom voljom, umjesto mene i svih trebinjskih vjernika, učinio Sveti Agatonik istoga onoga časa kada je u našem domu otac Dražen Tupanjanin, zajedno sa mojim ukućanima i gostima, prelomio slavski kolač.


Šta god da je bilo i kako god da se desilo, želim da vjerujem da je sve upravo trebalo biti tako, jer se ispod božije volje ne može.


Sretan ti put, dragi, dobri vladiko, koji ćeš za sva vremena, gdje god da odeš, za mene ostati episkop zahumsko hercegovački i primorski, makar i sa epitetom nekadašnji… 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?