POLICIJSKA UPRAVA TREBINJE SUMNJIČI HARISA SILAJDŽIĆA ZA RATNI ZLOČIN


POLICIJSKA UPRAVA TREBINJE SUMNJIČI HARISA SILAJDŽIĆA ZA RATNI ZLOČIN


Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Harisa Silajdžića, ratnog premijera krnje Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela ratnog zličina protiv civilnog stanovništvai protiv čovječnosti.


U Policijskj upravi Trebinje je saopšteno da se sumnjiči da je, kao visoki funkcioner takozvane Republike BiH, kršilo pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području opštine Кonjic od 1992. do 1995. godine.


Budući da je u toku trajanja ratnih sukoba na prostoru cijele BiH Silajdžić bio na funkciji premijera, najprije krnjeg dijela BiH, a kasnije entiteta Federacija BiH, postoje osnove sumnje da je u toku rata u Bosni i Hercegovini bio upoznat sa ubijanjem i mučenjem srpskih civila i u Sarajevu, a sumnja sei da je poslije sklapanja Dejtonskog sporazuma radio na prikrivanju dokaza o zločinima nad Srbima.  


Haris Silajdžić je od strane predstavnika Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala optužen i za podršku i pomaganje vehabijama. 


O eventualnoj optužnici koju bi se protiv njega trebalo podnijeti Tužilaštvo BiH, po osnovu krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u trebinjskoj Policijskoj upravi se nisu željeli izjašnjavati, kao ni o njegovom dovođenju u vezu sa ratnim zločinima počinjenim u Sarajevu ili sa vehabizmom.


Saopšteno je jedino to da su u ovoj godini Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavili  pet izvještaja za počinjena krivična djela ratnog zločina protiv pet lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila navedena krivična djela tokom 1992. godine na teritoriji opština Кonjic i Čapljina....


SARANSAK

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?