POMJEREN STARI “ĆIRO”


POMJEREN STARI “ĆIRO”


Zbog preuređenja prostora oko zgrade stare željezničke stanice u Trebinju je premještena i stara lokomotiva, sa vagonom za ugalj i vodu, koji su se ispred zgrade čuvali kao uspomena na 1978. godinu, kada je u ovom kraju ukinut željeznički saobraćaj, a stara lokomotiva, dovezena kao suvenir iz Čapljine u Trebinje.


Lokomotiva, u narodu poznata kao “Ćiro”, teška 44 tone i vagon težak 7 tona, premještani su specijalnom dizalicom, a nakon premještanja slijedi njihovo farbanje i  uređenje, kao bi zablistali novim sjajem kao turistička atrakcija, što su bili i do sada.


Svi dijelovi koji su se sa “ćire” mogli otuđiti - odavno su ukradeni, ili polomljeni, jer nema pogona, slavine koje nisu mogle da se odviju na parnom kotlu su polomljene, kao i  stakla, a nedostaju i bočna vrata, ali je lokomotiva i kao takva ostala kao ukras i podsjećanje na neka stara vremena.


Ono što se nakon svega moglo uraditi – urađeno je, za lokomotivu i vagon su postavljene i šine i pragovi, a uslijediće i zaštita od korozije…


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?