MINISTAR POLJOPRIVREDE: ULOŽENI MILIONI U MEDITERANSKU HERCEGOVINU


MINISTAR POLJOPRIVREDE: ULOŽENI MILIONI U MEDITERANSKU HERCEGOVINU 


Na prostoru mediteranske Hercegovine, sa oko 2.100 kvadrata prostora i nešto manje od 50.000 stanovnika, u poljoprivredu je investrano oko 15 miliona maraka, bez sistema navodnjavanja, a do kraja godine, kada se okončaju projekti sistema za navodnjavanje u Ljubinju i Trebinju, ta sredstva će biti oko 25 miliona maraka.


Ovo je zaključio danas minister poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi RS, nakon sjednice koordinacionog tijala Centra za agrarni razvoj mediteranske Hercegovine koji je održan u Trebinju. 


U narednom periodu treba očekivati još značajnije investicije u svim segmentima agrarne proizvodnje, a naša će aktivnost, kako smo se dogovorili, biti usmjerena na zavšetak projekata koji su u toku i da se pokrenu novi projekti, u prvom redu sistema za navodnjavanje, a paralelno s tim i uređenje zemljišta, što je najvažnije razvojno pitanje mediteranske Hercegovine”, istakao je nakon sastanka minister Mirjanić.


On je pojasnio da će, prije nego se završe započeti sistemi navodnjavanja, trebaju biti konstituisani novi koji će biti aktivni sve dok se meliorizacijom ne pokruje svaki produktivni hektar hercegovačke zemlje.


Mirjanić je pojasnio da je dogovorena i identifikacija i pripreme zemljišta četiri opštine mediteranske Hercegovine, Trebinje, Bileća, Berkovići i Ljubinje, gdje se vrše  pripreme za stavljanje u funkciju mašine za rekultivaciju zemljišta koja na ovo područje treba stići u septembru.


On je dalje naveo da je dogovoreno jačanje zadruga, kao nosilaca razvoja poljoprivrede i povezivanja poljoprivrednika, te izgradnja tržišnih institucija, a sve to će za ovaj dio Republike Srpske dati jednu novu razvojnu šansu.


Razgovaralo se i o razvoju hidromeliracionih sistema, gdje će veliku ulogu imati JU Vode Srpske, ali i lokalne zajednice koje će održavati sisteme, gdje je naročito istakao aktivizam Grada Trebinja i njegovih službi, jer su, kako kaže, prepoznali šansu u razvoju ovdašnjeg agrara.


Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je potvrdio da se u ovm gradu odvija neprestani aktivizam za unapređenje poljoprivrede, a naročito raduje skori dolazak mašine za rekultivaciju zemljišta, koja godišnje može obraditi oko 60 hektara nekultvisanog zemljošta, a to je za Hercegovinu jako puno.


“Mi u Trebinju smo već podnijeli zahtjev za 516 hektara površina koje je moguće kultivisati, a napraviće se i stručni elaborat za upotrebu, održavanje I transport mašine koja je teška 80 tona, uvažavajući hercegovački infrastrukturu”, naveo je Petrović.


Podsjetio je da se Trebinje, s obzirom na turističke djelatnosti, opredijelilo i za razvoj zdrave hrane, odnosno poljoprivrede, u kome smislu sve jače i bolje djeluje Agrarni fond Grada Trebinja, kako bi se proizvelo što više organske hrane i ona što prije bila iznesena na trpezu.


Petrović je dodao spremnst da se pomgne udruženjima za navodnjavanje, u smislu subvencija za utrošak potrebne električne energije u pumpnim sistemima, gdje Grad Trebinje već daje 40% subvencija, ali će se taka dobra praksa prenijeti uskoro i na cijelu Republiku Srpsku.


“Komunikacija sa resornim ministarstvom, putem ovog Centra, mnogo znači za naš razvoj poljoprivrede, jer naša zdrava hrana ostaje kod nas, mi je konzumiramo, ali se konzumira i u našim turističkim objektima, što gosti prepoznaju”, dodao je Petrović.


Najavio je i pojačan rad savjetodavnih službi, prvenstveno u vinarstvu i vinogradarstvu, ali se pomoć očekuje i u smislu laboratorijskog ispitivanja, u zaštite geografskog porijekla ovdašnjih vina, jer je ovo grana koja je u posljednjem periodu doživjela najvišu razvojnu ekspanziju…


NN  


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?